Успех за гимнастиката ни: Мария Петрова с висок пост във ФИГ

OFFNews 06 ноември 2021 в 16:27 4364 0

Снимка БФХГ

От днес България ще бъде по-високо представена в световната федерация по художествена гимнастика (ФИГ). На провеждащия се в момента в Анталия, Турция, конгрес на федерацията трикратната ни световна шампионка Мария Петрова бе избрана за член на техническия комитет.

Управителният съвет на БФХГ издигна кандидатурата на Мария Петрова с думите: "Нейните възможности, заслуги и натрупан опит като председател на ТК по художествена гимнастика в Европа, както и нейната личност са достатъчен атестат за решението на УС на БФХГ да вярва, че шансовете й са големи при сериозната конкуренция, която ще има. Самата Мария Петрова е съгласна да продължи пътя и кариерата си, кандидатирайки се за престижното място. Ние смятаме, че тя е достатъчно позната от колегите в света, радва се на тяхното уважение и би могла да бъде много полезна за развитието на световната художествена гимнастика. Работата и като председател на ТК на Европейската гимнастика доказа прекрасните и възможности и работа в екип."

Петрова стана един от седемте нови членове, избрани сред 17 кандидати. Мария Петрова получи 49 гласа, което е втори резултат в избора, като Наталия Буланова от Азербайджан има същия брой точки. Най-много точки събра германката Изабел Саваде, съобщават от БФХГ.

Днес по-рано японецът Моринари Ватанабе беше преизбран за президент на Международната федерация по гимнастика на Конгреса на ФИГ в Анталия (Турция).

Той беше преизбран с голямо единодушие още на първия кръг на изборите, след като получи 81 гласа "за" и 47 "против". Вторият мандат на Ватанабе е до 2024 година.

На поста вицепрезидент беше преизбрана петкратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика Нели Ким от Беларус. Вицепрезиденти на организацията станаха още Али Ал-Хитми от Катар и Суат Челен от Турция.

Още четирима българи бяха избрани в ръководните структури на световната федерация днес.

Председателят на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров беше избран за трети пореден мандат за член на Съвета на ФИГ. За него гласуваха 17 души. Генералният секретар на БФ Скокове на батут Мариела Стойчева влезе в техническата комисия в този спорт, след като получи 107 гласа. Николина Христова стана член на техническата комисия по акробатика. Десислава Богушева беше избрана за член на техническата комисия по аеробика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови