Олимпийска шампионка на САЩ: Лекарят ме насилваше сексуално в продължение на години

OFFNews 19 октомври 2017 в 10:39 8626 0

Снимка AP

Гимнастичка със златен олимпийски медал от Игрите в Лондон през 2012 година обяви, че е била сексуално насилвана от 13-годишна възраст от бившия лекар на националния отбор на САЩ, пише Би Би Си. Обвиненият отрича твърденията.

Спортистката е американската състезателка по спортна гимнастика Маккийла Марони, а медикът - Лари Насар.

Лари Насар, снимка: AP

21-годишната Марони казва, че е била насилвана в продължение на 7 години.

Насар е в затвора, очаквайки дело в Мичиган по обвинения за множество сексуални посегателства и по-рано тази година призна, че има снимки на насилвани деца.

Марони казва, че "отвратителното" насилие започнало на национален тренировъчен лагер в Тексас.

"Не приключи, докато не напуснах спорта", добавя тя.

Осмелила се да отправи публично обвиненията си в сряда след поредните признания за сексуално насилие от холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

Марони спечели олимпийския медал като част от американския гимнастически отбор и сребърен медал на прескок на XXX Летни олимпийски игри в Лондон.

Маккийла е родена на 9 декември 1995 г. в гр. Алисо Виехо, щата Калифорния. Състезава се от 2009 година. През 2011 и 2013 г. става световна шампионка на прескок.

Младата жена твърди, че е била насилвана "когато и където този мъж е намирал възможност" за това. Случило се е и в Лондон, преди спечелването на отборния медал, както и преди спечелването на сребърния медал.

Тя не е единствената, оплакала се от сексуално насилие от лекаря - вече са се оплакали стотици момичета и жени, пише в. "Indianapolis Star", но тя е най-успешната състезателка, направила го публично достояние.

Лекарят е на около 50 години и е работил близо три десетилетия за американската гимнастика. Бил е включен в отбора за четири олимпиади.

Скандалът доведе до оставката на изпълнителния директор на гимнастическата организация (U.S.A. Gymnastics) в САЩ Стив Пени през март 2017 г.

Стив Пени, снимка: AP

От организацията заявиха, че "се възхищават на смелостта на тези, като Маккийла Марони, които споделят открито за преживяното сексуално насилие".

"Възмутени и отвратени сме от поведението, в което е обвинен Лари Насар", пишат от гимнастическата управа и уверяват, че ще последват мерки срещу злоупотребите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови