Изхвърлиха и руските гимнастици, Винер-Усманова намекна за местене в Азия

OFFNews 04 март 2022 в 20:25 6364 1

Международната федерация по гимнастика (ФИГ) взе решение днес да изключи гимнастиците на Русия и Беларус от участие във всички международни състезания, съобщава официалната страница на федерацията.

Предвид огромната международна ескалация заради военната инвазия на руската армия в Украйна, Изпълнителният комитет на ФИГ се е събрал днес на извънредно съвещание, за да дискутират допълнителни спешни мерки срещу състезателите от страната-агресор и техните съюзници.

"Руските и беларуските спортисти, и официалните лица, сред които и съдии, няма да участват в състезания на ФИГ от 7 март до второ нареждане", се казва в официалното съобщение на централата.
Това означава, че представители на двете държави няма да участват на предстоящите Световни купи по художествена гимнастика, спортна гимнастика, скокове на батут и акробатика. Руските и белоруските граждани, които са членове на Изпълнителния комитет на ФИГ или на техническите комитети, не са засегнати от тази мярка.


ЕК взе предвид последните препоръки на Международния олимпийски комитет (МОК), позицията на комисията на атлетите на ФИГ и дълбоките опасения и позиции, изразени от много национални федерации по гимнастика, и реши, че: "Руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на ФИГ или състезания, одобрени от ФИГ от 7 март 2022 г. до следващо нареждане".

Руската реакция не закъсня. В ролята на изразител влезе шефката на федерацията по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, която прие тежко българската победа при ансамблите на олимпийските игри в Токио.

“Това е решение на хора, обидени от природата. Най-вероятно ще преминем в Азиатските игри. Най-важното е, че отстраниха спортистите ни от параолимпиадата. Това днес е следствие”, коментира Винер-Усманова, чийто съпруг Алишер Усманов е сред санкционираните лица от Европа и САЩ за връзки с Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови