България посрещна емоционално златните си момичета (снимки)

OFFNews 11 август 2021 в 17:50 7427 0

Снимка БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

България посрещна много емоционално момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, които се завърнаха от олимпийските игри в Токио след спечелването на златните медали.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова покориха Олимп в ранните часове на 8 август, последният ден от Игрите, като детронираха Русия от върха в художествената гимнастика, който заемаше неизменно в последния четвърт век.

Заедно с ансамбъла се завърнаха президентът на БФХГ Илиана Раева, старши треньорката на ансамбъла Весела Димитрова и нейната помощничка Михаела Маевска, индивидуалните състезателки Боряна Калейн и Катрин Тасева и треньорките Бранимира Маркова и Марияна Памукова.

На летище София ги чакаха стотици фенове и деца от школите, които започнаха да скандират имената на грациите ни при появата им. Момичетата от ансамбъла бяха отрупани с цветя, а един от спонсорите на художествената гимнастика беше подготвил специална сцена. Шапката на Илияна Раева беше окичена с гербери.

“Очаквахме такова посрещане. То само показва колко ни обичат хората. Няма по-голямо щастие от това да сме в България, на родна земя. Няма по-голямо щастие от посрещането, което получихме. Знаехме, че страшно много сме зарадвали хората. Мисля, си че момичетата все още не осъзнават каква история написаха. С годините ще го разберат. Успяхме! Победихме! Най-силни сме в света”, коментира Илиана Раева.

"Цялата Олимпиада беше най-трудният момент, не беше лесно, но се справихме с всичко. Дадоха ни много красиви кутии, в които да съхраняваме медалите. Внимаваме да не ги повредим, стоят на бюрата, но като станем от сън проверяваме дали са там. Посланието на тези медали е, че когато Господ реши нещо, то е възможно", заяви олимпийската шампионка от ансамбъла Стефани Кирякова.

"Това е постигнато с много работа, с много труд в залата, наистина успяхме и още не можем да повярваме", добави капитанът Симона Дянкова.

"Емоциите са уникални, много се радваме, че изпълнихме нашата мечта, нямаме думи с, които да опишем успеха. Отговорността я осъзнахме още като заминавахме", каза Лаура Траатс.

"Постигнахме това с лишения и много труд. Силно се надявахме да се случи, всеки ден се събуждахме с това да спечелим златен медал. Много сме щастливи, че го постигнахме", добави Мадлен Радуканова.

Треньорът на ансамбъла Весела Димитрова потвърди, че момичетата от ансамбъла остават заедно до световното първенство след два месеца, след което ще имаме нов. Желанието на Раева е Димитрова да продължи работата си, защото е изключително амбициозна и не се примирява с второто място, но треньорката не е взела решение.

"Момичетата дадоха и взеха всичко от спорта. Желанието им е да спрат. А аз ...ще видя", каза Димитрова.

Сега на момичетата им предстои почивка, след което стартират подготовката си за световното, на което ще се явят като олимпийски шампионки и отговорността е огромна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!