Здравко от Ритон: Чалгата роди расизма

Донислав Донев 15 октомври 2019 в 16:11 4654 1

Въпреки подготовката си за дългото турне в Америка и Канада, легендата на българската естрада Здравко Желязков от дует Ритон намери време да изкаже своето възмущение от скандалната евроквалификация между България и Англия (0:6) снощи.

Освен ужасяващата загуба на "трикольорите", срещата на два пъти беше прекъсвана първото полувреме заради расистки скандирания, които се чуха ясно, тъй като публиката се беше смълчала след ужасното начало на мача за момчетата на Красимир Балъков, които отстъпваха вече с 0:2.

Здравко, който не крие любовта си към футбола, не спести силните си думи, обвинявайки ниската култура на феновете и голяма част от българското население. Като основна причина той изтъкна възпитанието, което дава чалгата.

"Срамно е това, което се случи. Корените на тази простащина са много дълбоко скрити. Нашите футболисти не искам да ги коментирам, защото това е национална култура, чалга културата ни доведе до тук. Безморалност, безмозъчност, първосигналност. Не говоря за всички българи, а за един все по-нарастващ процент. Това, че англичаните постъпиха много мръснишки с провокациите си и типичното за тях високомерие не трябва да е оправдание. Не трябваше да им се връзваме. 

Именно тази част от публиката, която е най-силно засегната от чалга културата, този необратим вирус на интелектуалната недостатъчност. Това е основният проблем. Поколения раснаха като безпризорници. Полуграмотно население. Просто проблемите са от много дълбоко естество.

Махането на Боби Михайлов нищо няма да реши (разговорът е направен преди той да подаде оставка като президент на БФС). Който и да бъде назначен, какво ще направи? Ще култивира публиката за нула време? Това са изпуснати поколения. Няма как да има по-строги мерки за сигурност. До всеки един простак да има по един полицай ли? Може би съм много краен, но просто съм много разочарован.

Наскоро ми предстои пътуване в чужбина. Ще ме е срам. Най-интересното е, че дори позволихме да ни се подиграват нашите съседи, които с нищо не са по-културни от нас. Когато те нападат големите, мижитурките около тях, особено сърбите, се включват към тях. Четох отвратителни коментари от западната ни съседка. Сърбите ни обвиняват, че сме прости и това идва от място, където всяка втора дума е псувня. Техните фенове по нищо не се различават от нашите, откъм футболен манталитет", коментира Здравко Желязков.

Според него решението за тези проблеми е повдигането на възпитанието, културата и морала. Това обаче никак не е лесно и ще отнеме много време.   

Трябва да се насочат усилията към възпитанието, изграждането на някакъв морал. Няма никакви правила в нашето общество. Ние нямаме никаква ценностна система. В момента тя е изградена от глупостите и насилието, които хората гледат в интернет пространството и всички телевизии. Там няма контрол върху най-уязвимите възрасти на поколенията. Те имат свободата да гледат каквото си искат.

Държавата ни е оставена на самотек. Сериозна неграмотност. Вижте какво става и в социалните мрежи. Няма едно изречение без правописна грешка. Това е безумие. Лошото е, че с магическа пръчка няма как да стане. Това са изпуснати поколения", завърши легендата на естрадната музика. 

Какво мисли той за ЦСКА, Левски и Лудогорец очаквайте утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови