Лудогорец детронира Левски за Купата на България

OFFNews 04 декември 2022 в 17:07 1654 0

Купа на България

Снимка Официален сайт на Лудогорец

Разградчани запазиха шансове за дубъл

Шампионът на България по футбол Лудогорец отстрани актуалния носител на трофея Левски и продължава на четвъртфинал в турнира за Купата на България. Разградчани изоставаха с 0:1, но направиха пълен обрат и победиха с 2:1. Така разградчани оформят осемте отбора, които ще спорят за трофея през пролетта на 2023-а година.

Резервата Игор Тиаго заличи попадението на Уелтън, а Бърнард Текпетей осигури успеха 10 минути преди края на срещата. Драмата за Левски беше пълна, след като в последните секунди Хосе Кордоба пропусна дузпа.

Гостите от София започнаха срещата много по-активно, като на два пъти Георги Миланов стреля, но вратарят Слуга спаси без проблеми. Следващата ситуация за Левски беше в 22-ата минута Уелтон проби отлично и стреля. Вратарят изби, но нямаше нито един от Левски, за да направи добавка

В 34-ата минута нов пробив на Уелтън от ляво вещаеше опасност, който опита нещо средно между удар и пас към Роналдо, но топката мина в аут до гредата.

В първия половин час разградчани опитаха няколко многоходови комбинации, но до решаващ удар в рамката на Пламен Андреев така и не се стигна. Първият такъм беше в 39-ата минута, когато Тисера, Рик Джонатан и Текпетей сътвориха добра контраатака, а ганайското крило влезе навътре в средата на терена и отправи мощен удар, който вратарят на гостите отби.

Левски пропусна най-чистото си положение преди почивката в 1-ата минута на добавеното време, когато Антон Недялков изчисти топката пред крака на Уелтън. Всичко започна от спечелено единоборство от Хосе Кордоба срещу Клод Гонсалвеш в центъра на терена, атаката продължи през Георги Миланов, който подмина Нонато и стреля силно с левия крак, но Слуга изби. Уелтън обаче беше изпреварен от Антон Недялков, който извади топката в корнер.

Началото на второто полувреме не предложи кой знае каква промяна в поведението на двата отбора, като Уелтън проби от ляво в 50-ата минута и пусна топката пред празната врата, но нямаше негов съотборник да засече.

Но в 61-ата минута по-активната игра на "сините" даде резултат и Уелтън вкара гол, макар и доста случайно, добутвайки топката в корема си зад вратаря Слуга. Левият бранител Цунами проби по флавга и му центрира фалцово. Домакините претендираха за игра с ръка, но съдията Георги Давидов провери редовността на гола с помощта на видеосистемата (ВАР) и потвърди преднината за Левски.

Старши треньорът на шампионите продължи с промените и следващите две дадоха светкавичен ефект. Секунди след като се появиха на терена Кирил Десподов и Игор Тиаго изработиха гол за 1:1. Десподов центрира от корнер, топката попадна в Пьотровски. Полският дефанзивен халф напредна от ляво и центрира успоредно на вратата, а Хосе Кордоба неориентиран не успя да спре Тиаго, който изравни от чиста позиция. Но интересните минути продължиха и Бърнард Текпетей искаше дузпа заради отбила се топка в ръката на Ван дер Каап. След нова намеса на ВАР съдията Давидов посочи играта да продължи.

Десет минути преди края Бърнард Текпетей направи пълен обрат. Отбита след атака на лудогорци топка попадна в ганаеца на лявото крило, той дриблира на вътре и с мощен изстрел с левия крак прати топката под плонжа на вратаря Андреев.

Левски реагира и тръгна да търси изравняването. 6 минути преди края те получиха чудесна възможност да пратят мача в продълженията. Активният ляв бранител Цунами получи подаване от Краев, напредна и стреля по диагонала, но неточно. Но съдията Давидов получи сигнал в слушалката от ВАР-арбитрите за игра с ръка на Оливие Вердон. Реферът отиде на монитора край терена и въпреки че при сходна ситуация не отсъди такова нарушение за домакините, сега даде дузпа за Левски. Зад топката застана централния бранител Хосе Кордоба, който стреля крайно неточно над вратата в аут.

Съдията Давидов даде 10 минути добавено време, но гостите от София така и не направиха нещо сериозно, за да стигнат до равенството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови