Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Легендата на Лацио и Югославия Синиша Михайлович загуби битката с левкемията

OFFNews 16 декември 2022 в 18:51 4277 0

Снимка Getty Images

Синиша Михайлович

Бившият футболист на Югославия, Лацио и Интер Милано и бивш треньор на Милан Синиша Михайлович почина в петък в клиника в Рим на 53-годишна възраст след повече от три години битка с левкемията. Само преди дни лекарите в Рим бяха заявили, че му остават не повече от 10 дни живот, но прогнозата им се оказа прекалено оптимистична, отбеляза БТА.

Италианският Газета дело Спорт описа Михайлович като „човекът, роден два пъти“, живял два живота преди и след диагностицирането на левкемия, но със същия дух на войн.

Синища Михайлович игра 63 пъти и вкара 10 гола за Югославия в периода между 1991 и 2003 г., като игра както на Световното първенство през 1998 г., така и на Евро 2000.

Започва кариерата си като полузащитник, но след това играе основно в защитата. Смятан за един от най-добрите изпълнители на свободни удари в сръбския футбол. Общо професионалната му кариера е изпълнена с 426 мача на клубно ниво, в които вкарва 66 гола.

Той е много важна част от отбора на Цървена звезда, който сензационно спечели Купата на Европейските шампиони (КЕШ) през 1991-а година на финала в Бари, когато побеждават френския Олимпик (Марсилия). Същата година тимът вдига и Междуконтиненталната купа след категорично 3:0 на финала срещу чилийския Коло Коло.

Година по-късно по съвет на ментора си и старши треньор на Цървена звезда Люпко Петрович 23-годишният тогава играч преминава в Рома. Кариерата му продължава в Сампдория, Лацио и Интер (Милано), където окача обувките на пирона през 2006-а година. Като национал на Югославия играе на Световното първенство през 1998-а година и на Европейското две години по-късно.

Става шампион на Италия с Лацио и с Интер (Милано), както и в родината си Войводина (Нови Сад) и Цървена звезда (Белград) на три пъти. Включван е в идеалния отбор на Европа на два пъти, а също така става европейски вицешампион за младежи до 21 години през 1990-а година.

Веднага след края на кариерата си започва треньорска работа и в последните 16 години е изключително търсен от италианските отбори, като води Фиорентина, Болоня на два пъти и до последно, Сампдория, Милан, Торино, португалския Спортинг (Лисабон) и националния отбор на Сърбия.

Беше женен за бившата италианска тв-водеща Ариана Рапачони и двамата имат пет деца. Михайлович обяви страшната диагноза, с която се бори, през юли 2019 година след като беше изкарал три курса химиотерапия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews