Кой е най-бързият футболист на планетата?

Донислав Донев 22 януари 2020 в 16:41 9111 2

Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд впечатли футболната общественост с любопитно видео, което се върти из социалните мрежи до ден днешен.

В клипчето той демонстрира изключително избухлива скорост на пътека за бягане. Това породи ключов въпрос: Кой е най-бързият футболист в света?

Нека започнем с двете най-обсъждани имена. Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Кой от двамата е по-бърз? В този момент обаче се появява разграничението между играта с топка и без нея.

Аржентинската суперзвезда на Барселона има уменията да тича много бързо, когато кълбото е в краката му. Все пак това в случая не е от значение, защото тук говорим за чистата скорост.

Върхът в бягането на Меси е 20.2 мили в час, Докато при Роналдо той е 21.1. Португалецът дори бе засечен, че на Световното първенство през 2018 година в Русия е бил най-бързият футболист по време на провеждането на форума. Не е зле за 33-годишен играч...

Постижението му на Мондиала обаче е далеч от рекорда. Звездата на Тотнъм Хюн Мин Сон например е успял да развие 21.3 мили в час, докато острието на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг е стигнал до 21.7, с което си печели прякора "Черната пантера".

Ако смятате, че това е доста, не трябва да четете какво се случва по-надолу. Следва тежката категория при футболните спринтьори.

Кайл Уокър, Лирой Сане и Тио Уолкът са определени за едни от най-бързите футболисти в света. Тримата са стигали до респектиращите 22.1 мили в час.

И все пак те не влизат дори в Топ 3. Там обаче се намира нападателят на Атлетик Билбао Иняки Уилямс. Испанецът развива 22.4 мили в час и от доста време е апетитна хапка за грандовете. Все пак към момента футболистът се чувства комфортно с екипа на баските и през август миналата година преподписа с тях до 2028 година.

Почетното второ място отива при уелската стрела на Реал Мадрид, който въпреки тежкия си период в "белия балет" е засечен да развива 23 мили в час. Това обаче очевидно не му помага особено към момента. Уелсецът редовно е свързван с напускане на тима, още повече че не е в добри отношения с треньора Зинедин Зидан.

Кой обаче може да е по-бърз от Бейл? Давам ви един жокер. Не е германец и определено не е Пер Мертезакер. Той е световен шампион с екипа на френския национален отбор и е безспорен талант, който съвсем скоро ще доминира във футбола. Той е нападател на Пари Сен Жермен.

Вероятно се досетихте - Килиан Мбапе. 21-годишният футболист развира свръхзвуковите 23.6 мили в час. Това е по-бързо от средната скорост на легендата в леката атлетика Юсейн Болт по време на бягането му на Световното първенство в Берлин, когато поставя извънземния рекорд в спринта на 100 метра - 9.58 секунди. Не е зле...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12608

2

gadeff

22.01 2020 в 21:22

Интересувам се колко харчат, колко галона на миля.
Нали миля беше официалната мерна единица в Ръ Бъ?
Ъъъъ морска миля или?

12221

1

bls

22.01 2020 в 17:54

Ofнюз, в берлин болт достига максимална скорост от 27.8 мили в час. Предполагам, че тези 23.6 на Мбапе също са максимална скорост (поне така излиза от статията ви), така че сравнение с Болт по бързина е неуместно.