174 жертви на меле след мач в Индонезия: един от най-смъртоносните сблъсъци на стадион в света (снимки и видео, обновена)

OFFNews 02 октомври 2022 в 08:35 6243 0

Футболни фенове нахлуват на терена

Снимка БТА/АП

Футболни фенове нахлуват на терена

174 души са загинали в блъсканица по време на футболен мач в Индонезия, около 180 са били ранени при сблъсъци след загубата на футболен клуб "Арема" с 2:3 от съперника му "Персебая Сурабая" в индонезийската провинция Източна Ява. Това е едно от най-тежките "бедствия" на стадион в света, пише Би Би Си.

Първоначално оповестеният брой на загиналите беше 129. Тази сутрин стана ясно, че той е много по-голям.

Видеозаписи показват как феновете хукват към терена след последния съдийски сигнал. Полицията започва да стреля със сълзотворен газ. Започва бой. Има задушили се хора, каза началникът на полицията в провинцията Нико Афинта. "Настъпи анархия. Започнаха да нападат полицаи, повредиха коли", допълни той. Загинали са и двама полицаи.

Видеоклипове в социалните мрежи показват как феновете се катерят по оградите, за да избягат.

На отделни видеоклипове се виждат безжизнени тела.

ФИФА, световната футболна централа, заявява, че стюардите или полицаите не трябва да носят или използват "газ за борба с тълпата" по време на мачове.

Индонезийската футболна асоциация (PSSI) започна разследване и коментира, че инцидентът е "опетнил лицето на индонезийския футбол".

Насилието по време на футболни мачове не е нещо ново в Индонезия, а ФК "Арема" и "Персебая Сурабая" са дългогодишни съперници. На феновете на Персебая е било забранено да купуват билети за мача поради опасения от сблъсъци, но министърът по сигурността съобщи, че за мача на стадион "Канжурухан", който е с капацитет 38 000 места, са продадени 42 000 билета.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо призова това да бъде "последната футболна трагедия в страната", след като нареди всички мачове от Лига 1 да бъдат спрени до провеждането на разследване.

През 1964 г. загиват 320 души и над 1000 са ранени по време на блъсканица на олимпийската квалификация Перу-Аржентина в Лима.

В Обединеното кралство през 1989 г. 97 фенове на "Ливърпул" са смазани до смърт на стадион "Хилсбъро" в Шефилд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови