Франция победи Хърватия с 4:2 на финала на Мондиал 2018 в Русия и се качи на трона 20 години по-късно

OFFNews 15 юли 2018 в 19:53 6554 6

Отборът на Франция е новият световен шампион по футбол. "Петлите" надиграха Хърватия с 4:2 в зрелищния финал на Мондиал 2018 пред 80 000 зрители на стадион "Лужники" в Москва и вдигнаха трофея за втори път в историята си след 1998 година.

Французите имат и един загубен финал през 2006 година, който ще се запомни с изгонването на Зинедин Зидан след удар с глава срещу Матео Матераци.

Селекционерът на Франция пък стана едва третият, ставал световен шампион и като играч (1998), и като треньор, след бразилеца Марио Загало и германеца Франц Бекенбауер.

Двубоят в Москва предложи много емоции на зрителите и беше предшестван от кратка церемония по закриването, в която гвоздеят беше изпълнението на "Калинка" от страна на бразилската легенда Роналдиньо. Световната купа пък беше изнесена от бившия капитан на Германия Филип Лаам и руският супермодел Наталия Водянова. На трибуните присъстваха и президентите на страните финалисти Еманюел Макрон и Колинда Грабар-Китарович, както и руският държавен глава Владимир Путин.

Самият двубой започна с предпазлива игра, но маските бързо паднаха. Резултатът беше открит в 18-ата минута, след като Марио Манджукич си отбеляза автогол. Антоан Гризман центрира от фаул, снажният бранител Рафаел Варан скочи за топката и подлъга Манджукич, който злощастно си отбеляза автогол.

Хърватите не се сломиха и отговориха с яростни атаки и бързо стигнаха до изравняване. Това се случи в 28-ата минута, когато Иван Перишич се разписа с мощен удар след заучена комбинация. В 38-ата Антоан Гризман вкара от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Перишич. Реферът Нестор Питана имаше нужда от ВАР, за да отсъди наказателният удар, тъй като ситуацията беше много дискусионна и предизвика голямо недоволство сред хърватите. Все пак това първо полувреме повтори рекордът по резултатност, който до този момент държеше еднолично финалът от 1974 година между Германия и Холандия (2:1).

След почивката французите нанесоха два смъртоносни удара на хърватите, като преди това играчите бяха разсеяни от появата на музикантите от "Пуси Райът", които нахлуха на терена, но бяха бързо уловени от стюардите.

В 59-ата Погба направи 3:1. Килиан Мбапе центрира отдясно, Гризман се изтегли и получи топката, чукна я още по-назад към Пол Погба, който не успя при първия си опит за удар, но при втория намери пролука и матира Даниел Субашич с насочване от 17 метра до дясната греда за 3:1.

В 65-ата Мбапе се разписа за 4:1. Люка Ернандес се вряза по десния фланг, устоя на опита за нарушение, подаде към Мбапе, който шутира от 19 метра по земя. Вратарят Субашич нямаше най-добрата видимост и реакцията му почти липсваше - 4:1 за Франция и мачът вече изглеждаше предрешен, а Мбапе влезе в историята като едва вторият тийнейджър с гол на финал на световно първенство след легендарният Пеле.

Пет минути по-късно обаче грешка на вратаря и капитан на "петлите" Уго Лорис позволи на хърватите да намалят чрез Марио Манджукич, но за повече "ватрените" нямаха сили. Попадението беше малка утеха за Манджукич, който се разписва във финал на Шампионската лига и на световното първенство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

6

Kristiano789

16.07 2018 в 11:44

И сега, и преди 20 години не убедиха, че заслужават титлата. Сори.

29217

5

Лопе де Вега

16.07 2018 в 08:07

Това е! Трябва да има ред. Какво е това който дойде да става световен шампион? Некви тъмни балкански субекти! Ами тотото? Ами залозите? Къде ще му отиде края, ако всеки почне да се бута напред без да пита? Затова се подбира правилен съдия и нещата се подреждат. Нали?

Хърватите са героите на това първенство! Воля за победа, мъжки характер, отборна игра. И за мен те са истинските шампиони.

23293

4

Стефан

16.07 2018 в 05:23

Че кво е виновен светът, за сексуалните щения на парижанките? Кво ес-есовци, кво бивши колонии. Важното е движение да има, нали така?
"Надявай се цял живот, независимо на какво се надяваш!", не е точно мисъл на парижките философи.
Чувал съм я от парижките проститутки.

12057

3

Off BG

16.07 2018 в 05:10

Ама и расови французи по снимките... Гаче целият отбор е от кореняци парижани...

12362

2

Хуан

16.07 2018 в 00:11

По испанската ТВ даваха как хърватите се засякоха със съдийте в тунела, като излизаха за второто полувреме. И Модрич пита страничния: Абе арбитър, какво става? Фал – няма фал, дузпа – няма дузпа, как да играем? А оня мънка: спокойно, спокойно. Закопаха момчетата, ама те са моят победител.

7489

1

Angel Ivanov

15.07 2018 в 20:20

Аржентинския съдия победи хървагите!