Българче стана №1 в международен фотографски конкурс на National Geographic

OFFNews 29 януари 2016 в 20:52 7709 0

Радостина Тодорова, на 8 г., победител в категория "Дръзки изследователи" на Международния фотографски конкурс на National Geographic за деца за 2015 година. Снимка: National Geographic

"И най-дългият тунел има край и светлина" - така се казва снимката, която представи България в международния детски фотографски конкурс на National Geographic.

Автор на фотографията е 8-годишната Радостина Тодорова. Тя спечели първо място в категорията "Дръзки изследователи".

"Влязохме в тунела и аз го снимах, много ми хареса и исках да го снимам. Снимката е на ждрелото на река Ерма", каза малката Радостина пред БНТ. 


Снимката на Радостина, с която спечели първо място в конкурса

Запитана защо с родителите ѝ са кръстили така снимката, тя отговори:

"Измислихме заглавието така, защото и най-трудната ситуация има край и светлина."

Международният фотографски конкурс за деца беше проведен в партньорство с американското издание на списание National Geographic KIDS и 11 локални издания.

Тазгодишните победители бяха избрани сред 17 500 участници от САЩ, Австралия, Нова Зеландия, България, Китай, Германия, Индонезия, Холандия, Португалия, Словения, Турция и Великобритания. Във всяка страна беше проведен национален етап на конкурса, а победителите в четирите категории в националния етап получиха право на участие в международния конкурс.

В националния етап на конкурса в България бяха изпратени рекордeн брой фотографии - 1056, които могат да бъдат разгледани тук.

Изложба с избрани фотографии от националния етап в България и снимките - победители в Международния конкурс ще се проведе от 5 февруари до 5 март в Сердика Център София.

Голямата награда в Международния конкурс - петдневно пътуване до Вашингтон и разглеждане на централата на National Geographic - беше присъдена на 13-годишната Сене Менсинк от Холандия за снимка на скакалец, надничащ изпод лист.

Всички снимки - победители, могат да бъдат разгледани тук.

Най-важното
Всички новини