Американски археолози открили библейския град Содом

OFFNews 08 октомври 2015 в 10:04 13223 5

Снимка Twitter

Американски археолози твърдят, че са открили останки от библейския град Содом, който заедно с Гомор, е символ на греха. Градът се намира в Южна Йордания.

Археолозите от екипа на проф. Стийв Колинс са уверени, че са открили руините на Содом след 10 години разкопки в района на Тал ел-Хамам.

Учените са открили множество древни монументални структури и артефакти, които говорят, че откритието им е град-държава от Бронзовата епоха. Руините са от време, в което много други големи градове в Йорданската равнина са или изоставени, или страдат от сериозен спад.

Много малко се знаеше за този период преди началото на разкопките ни през 2005 г. Дори археологическите карти в този район бяха почти празни, обясни Колинс, цитиран от RT.

По думите му Тал ел-Хамам съвпада с всички указания за Содом, описани в Библията.

Според откритието на учените градът се състои от горна и долна част. Градът е имал и 10-метрова тухлена стена с ширина 5,2 метра. Имал е улици, порти, кули, както и централен площад.

Има доказателства за това, че по време на Средната бронзова епоха (2000 г. до 1540 г. пр. Хр.) градът е бил подсилен, за да се защитава по-добре от външни заплахи. Добавени са отбранителни системи в горната и в долната част на града. За да се случи това, е бил необходим голям брой работници, допълва Колинс.

Доказателствата сочат още, че животът в града е спрял рязко около края на Средната бронзова епоха. Животът в града е прекъснат за около 700 години.

Колинс се надява, че продължаващите разкопки ще дадат обяснение на внезапното „спиране“ на живота в града.

Най-важното
Всички новини