За първи път от 216 години Рождественската меса в Париж не беше отслужена в Нотр Дам

OFFNews 25 декември 2019 в 16:39 3217 0

Снимка Архив

За първи път от 216 години насам коледната меса не беше отслужена в парижката катедрала "Нотр Дам". Архиепископ Мишел Опти отслужи тази сутрин традиционната литургия в циркова шатра пред около 2500 вярващи, предаде ДПА.

Днешната литургия беше отслужена под шапитото на цирк "Грюс" в Булонската гора - парк в западната част на френската столица.

Освен в шапитото, парижани и гостите на града можеха да присъстват на коледна литургия в църквите "Сен Жермен л'Оксероа" близо до Лувъра и "Сен Сюлпис" близо до Люксембургската градина.

Пожарът в "Нотр дам" предизвика мощна вълна от съпричастие във Франция и по целия свят - досега са потвърдени дарения и заявки за дарения в размер на 922 милиона евро.

Осем месеца след пожара от 15 април огромен строителен кран, изчаква момента да махне скелето, което застрашава конструкцията.

Акцията трябва да започне в началото на февруари. Предстои да бъдат демонтирани една по една 10 000 тръби - общо 250 тона метал, споени и заварени от априлския пожар.

За да се изпълни пожеланието на президента Еманюел Макрон, храмът да бъде възстановен за пет години, строителите няма да имат коледно-новогодишна ваканция. Редица дейности текат и в момента, при все че други са прекъснати, съобщи специалният представител на президента Макрон за реконструкцията генерал Жан-Луи Жоржлен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки