Великобритания увери, че повечето чужденци ще могат да останат и след Брекзит

OFFNews 07 ноември 2017 в 16:51 5055 0

Правителството на Великобритания ще даде възможност на пребиваващите на Острова чужденци да получат нов вид имигрантски статут, който ще им позволи да останат легално в страната и след Брекзит.

Това става ясно от публикуван днес документ, изготвен от вътрешното министерство и министерството по напускане на ЕС.

Правителството изрази увереност, че очаква повечето молби на чужденци да бъдат удовлетворени.

В момента се разработва система, която да улесни процеса по обработване на молбите на мигрантите.

Очакванията са молби да подадат над 3 милиона жители на страни от ЕС и техните семейства. Властите уверяват, че на хората ще бъде даден достатъчно дълъг срок за кандидатстване след фактическото напускане на съюза, за да не бъдат принудени да напуснат страната в деня след Брекзит. Очаква се този период да е около двегодишен. През това време чужденците ще запазят настоящия си статут. Правителството обещава процесът да е максимално улеснен, цената за кандидатстване да не надвишава тази за издаване на британски паспорт, а дребните технически проблеми да не стават причина за отказ. Вместо това те ще бъдат изглаждани с разговор между чиновниците и кандидатстващите. Гражданите, които вече са със статут на постоянно пребиваващи, ще могат лесно да получат и новия вид статут срещу по-ниска такса.

Кандидатите, които към датата на кандидатстване няма да имат 5 години уседналост, ще получат временен статут, стига да докажат, че са се заселили във Великобритания преди датата на Брекзит. След петата си година на Острова ще могат да кандидатстват за постоянен статут. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!