Великобритания обмисля бойкот на олимпиадата в Китай заради уйгурите

OFFNews 07 октомври 2020 в 08:17 2118 0

Британският външен министър Доминик Рааб не изключи възможността страната му да бойкотира зимната олимипада в Пекин през 2022 година заради отношението на китайските власти към уйгурската мюсюлманска общност.

Доминик Рааб каза, че „инстинктът му подсказва, че трябва да разграничава спорта от дипломацията и политиката, но се стига до момент, когато това не е възможно“. Той отбеляза, че срещу уйгурите се извършва „нечувано погазване на човешките права“.

Китай често е обект на критики за третирането на мюсюлманското малцинство в провинция Синдзян. Има сведения, че китайското правителство държи повече от 1 милион уйгури в изправителни лагери, както и че провежда специална програма за стерилизиране на жените от общността.

Китайският посланик в Лондон Лю Сяомин обаче заяви, че „обвиненията срещу Пекин са неоснователни и че уйгурите се радват на мирно и хармонично съвместно съществуване с останалите етнически групи в района“. Доминик Рааб направи изявлението в парламента след повдигнат въпрос от депутати в подкрепа на уйгурите в Китай, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови