Вътрешните министри от ЕС обсъждат затваряне на граници в Шенген

OFFNews 25 февруари 2016 в 07:46 3020 0

Министрите на вътрешните работи от ЕС ще дискутират възможността да затворят вътрешните граници в Шенген за две години. Поводът е потока от мигранти през Гърция. 

На форума ще се обсъди и законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана. Затварянето на Шенгенските граници влиза за първи път в дневния ред на вътрешните министри. Мярката ще позволи на Австрия и Германия например да правят постоянни проверки по вътрешните си граници за максимум 2 години, ако се прецени, че Гърция не може да се справи с охраната на външната граница на ЕС, съобщи БНР. Преди това обаче Еврокомисията трябва да прецени дали Атина до април е взела препоръчаните мерки за спиране потока от нелегално идващи хора по море, а до май да направи предложение до Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Въвеждането на контрол в свободното пространство Шенген би донесло загуби от 3 милиарда евро, по разчети на Европейската комисия. Заради Балканския маршрут днес в Брюксел са поканени и турският, сръбският и македонският вътрешен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови