Ватиканът за първи път съди кардинал. Бечу купил скъп имот в Лондон с пари на църквата

OFFNews 27 юли 2021 в 20:00 2529 0

Кардинал Джовани Анджело Бечу застана на подсъдимата скамейка във Ватикана заедно с още 9 души по дело за неизгодно купен с църковни пари имот в Лондон. Съдебният процес е един от най-големите досега във Ватикана и е първият път, когато кардинал се разследва от Светия престол, съобщи ДПА, цитирана от БТА.  

Съдът на Ватикана разследва ролята на 73-годишния Бечу, който е заместник в Държавния секретариат, и други обвиняеми в инвестиционен скандал, свързан с използването на средства на Римокатолическата църква за покупката на луксозен имот в елитния лондонски квартал "Челси".

Държавният секретариат, който е главният административен орган на Ватикана, е конституиран в процеса като колективен ищец.

Според обвинението покупката, комисиони и самата сделка е излязла неколкостотин милиона евро. Наред с Бечу пред съда са изправени бивши служители на Ватикана, включително финансови мениджъри и съветник по сигурността. Повдигнати са им обвинения за злоупотреба със служебно положение, пране на пари, измами и финансови злоупотреби.

Бечу оправда инвестицията и каза, че никога не е действал, воден от собствената си изгода. В коментар по-рано този месец кардиналът отхвърли обвиненията в корупция и каза, че е жертва на заговор за очернянето му.

Няколко органа на Ватикана и Италия разследват случая от юли 2019 г. В хода на процеса разследването обхвана Обединените арабски емирства (ОАЕ), Великобритания, остров Джърси, Люксембург, Словения и Швейцария. Според Светия престол съдебният процес е свързан с реформите за повече прозрачност във финансовите дела на Ватикана, предприети от папа Франциск. 

През 2020 г. Бечу се отказа от длъжността префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците заради скандала. Към кардинала имаше и обвинения, че е давал на родните си братя църковни пари, за да подкрепи бизнесите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови