Ваксинираните европейци ще пътуват свободно в ЕС

OFFNews 11 юни 2021 в 14:45 3844 0

Страните от ЕС съгласуваха днес облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, с което ще бъде позволено на туристите с пълен ваксинационен цикъл да избягват тестове и карантини, предаде Ройтерс.

Гражданите на държави от Европейския съюз, които са получили пълна ваксинация поне 14 дни преди пътуването, ще могат да се движат свободно в рамките на блока. Това съобщи в Туитър португалското председателство на ЕС.

Предложението на Европейската комисия беше одобрено от постоянните представители на 27-те страни от ЕС.

"Държавите-членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение", се казва в изявление на председателството.

Освен това властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони на общността.

Както бе обявено по-рано от ръководството на съюза, от средата на юни постепенно ще бъде пусната в действие системата на ЕС за сертификати за ваксинация, която поетапно ще възстанови свободата на движение в общността. Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционният сезон.

В началото на май Европейската комисия за първи път от началото на пандемията препоръча на страните от Европейския съюз да облекчат ограниченията за влизане и да разрешат влизане на чуждестранни туристи, които са ваксинирани срещу коронавирус с лекарства, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата.

За момента малко над четвърт от възрастните граждани на ЕС са напълно ваксинирани.

Ревизираното ръководство идва на фона на представянето на европейски COVID сертификати, които посочват дали човек е ваксиниран, има имунитет вследствие на заразяване по-рано или разполага със скорошен отрицателен тест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови