В Скопие съсипаха от критики Заев за интервюто му в БГНЕС

OFFNews 26 ноември 2020 в 10:07 6983 0

Бившата депутатка и коалиционен партньор на Зоран Заев Лиляна Поповска от партията ДОМ написа във "Фейсбук", че изявленията на Заев за агенция БГНЕС са "национално и ментално самоубийство", пише "Вечер", цитиран от БНР.

"Ужас до болка. Ако на ЕС му трябва такова национално и ментално самоубийство, тогава ЕС, такъв какъвто го уважаваме и желаем, е престанал да съществува!? Неприемливи са такива изявления от македонски политици по сериозни въпроси! От чие име говори? Никой няма мандат за това", е написала Поповска в своя профил във "Фейсбук".

Същевременно министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи смята, че предстоящият период трябва да се използва за връщане на доверието в Договора за приятелство между Република Северна Македония и България, което би позволило провеждането на междуправителствената конференция с ЕС през декември, по време на германското председателство. Нерешаването на този въпрос сега според него би оставило дълбоки последици за отношенията между двете страни и за възможността той да бъде решен в бъдеще, пише "Слободен печат".

Ние работим с конкретни идеи, с конкретни предложения как да се превъзмогнат тези различия с цел да се съгласува рамката като условие за провеждането на първата междуправителствена конференция през декември, заяви Османи на пресконференция, като не пожела да навлиза в детайли за разговорите, които се водят, тъй като, както посочи, те са още във формата на идеи и предложения, за които все още няма съгласие между страните, пише изданието.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от своя страна призова чрез социалните мрежи за надпартиен протест за защита на червените линии в преговорите с България, които, както каза, са последната крепост на нашата идентичност, съобщава вестник "Вечер". Мицкоски призова за протест с автомобили тази вечер от 18 часа в Скопие.

"Тук не става дума за партии, тук става дума за Македония, за Илинден и АСНОМ, за онова, което сме и което искаме да останем", заяви председателят на опозиционната партия.

Според него Македония е за приятелство, но приятелството означава взаимно уважение.

"Ако няма уважение, няма да се разберем. Да не бъдем неми, да бъдем гласовити преди да стане твърде късно", заяви Мицкоски.

"Нашата свобода е дело на народната борба против окупатора, с много жертви, падения и победи. АСНОМ е вторият Илинден, а народноосвободителната борба е част от европейската борба за свободни народи", заяви Мицкоски, цитиран от "Вечер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови