В Румъния задържаха бившия шеф на в. Заман-България по искане на Анкара

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2018 в 06:45 2700 0

По искане за екстрадиция от Анкара, в Румъния беше задържан бившият генерален директор на в. „Заман”-България турският гражданин Кямил Демиркая, който понастоящем работи в излизащия само на румънски език новинарски портал „Заман”-Румъния, съобщи obzornews.bg.

Демиркая е дал показания в прокуратурата, след което е освободен. Очаква се съдът да се произнесе по искането за екстрадиция на турските власти.

Кямил Демиркая бе генерален директор на в. „Заман”-България (който спря да излиза през 2016 г.) в периода 2003 г – 2011 г., а в последните две години е част от екипа на новинарския портал „Заман”-Румъния.

Вчера, рано сутринта Демиркая е бил задържан в дома си в Букурещ и отведен в полицията. По-късно през деня той е изправен пред прокурор от Съд за тежки престъпления, където са му снети показанията. След разпита Демиркая е освободен. След като бъде изслушан и от съдия, ще стане ясно и решението дали ще бъде екстрадиран или не.

На излизане от прокуратурата Кямил Демиркая заяви, че е дал показания въз основа на искане за екстрадицията му, изпратено от Анкара. Той подчерта, че отношението към него в полицията и в прокуратурата е било добро и допълни:

„Прокурорът зададе своите въпроси. Той видя, че се намирам в неоправдано положение.”

58-годишният журналист вярва, че Румъния е демократична и сигурна държава и се надява съдът да отхвърли искането за неговата екстрадиция.

Процедурата по разглеждане на искането за екстрадиция ще се разгледа днес.

Кямил Демиркая живее от две години в Румъния със съпругата си и 10-годишния си син.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови