В 12 без 5 сме абсолютно неподготвени за председателството, обяви румънският президент

OFFNews 13 ноември 2018 в 11:25 1948 3

Виктор Негреску

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че "в дванадесетият час" преди европредседателството страната му не е подготвена да го поеме и прикани кабинета да подаде оставка. "Няма шанс за добро правителство ... или за правилно участие в европейските дела", убеден е държавният глава.

Северната ни съседка приема ротационното председателство на Съвета на ЕС от Австрия на 1 януари 2019 г.

По думите на Йоханис преди ключовата дата ситуацията е "излязла от релсите" и има политическа необходимост от ново правителство.

В началото на януари на премиерския пост в Румъния застана Виорика Дънчила, но според наблюдатели властта всъщност е в ръцете на председателя на социалдемократите Ливиу Драгня. Той обаче не може да заема поста министър-председател, защото е обвиняем.

Кризата се засили и от оставката на министъра по европейските въпроси Виктор Негреску, който отговаряше за подготовката за председателството. Миналата седмица той неочаквано се оттегли от поста. Според румънски медии оставката на 33-годишния Негреску идва заради недоволството на управляващите, че не е успял да смекчи гнева на Брюксел за случващото се в страната. Очаква се ЕП да приеме резолюция, в която да изкаже притесненията си за върховенството на закона в Румъния, след като в последните месеци бяха приети няколко закона, застрашаващи независимостта на магистратите и борбата с корупцията.

"Правителството премина няколко червени линии", коментира лидерът на ЕНП Манфред Вебер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

13.11 2018 в 12:08

Това не е ли Никито Василев на снимката - сега изглежда са го пратили да президентства в Румъния под фалшива самоличност.

11671

2

безпартийна

13.11 2018 в 11:47

И тия се побългариха в мафиотизирането.

6145

1

kokoten

13.11 2018 в 11:39

...за разлика от нас,които бяхме страшно подготвени и показахме на света как се прави председателството....горките румънци,както винаги след нас и то много....дълго,дълго има да ни гони всеки,който иска да си направи мафиотска държава....