Урсула фон дер Лайен призова всички в ЕС да дадат оръжия на Украйна

В шестия пакет санкции срещу Русия ще попадне Сбербанк и вносът на петрол

OFFNews 17 април 2022 в 08:37 8143 9

Следващият шести пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия ще бъде насочен срещу банковия и петролния сектор. Това заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за германския вестник "Билд ам зонтаг", предаде Ройтерс.

"Гледаме по-навътре в банковия сектор, особено Сбербанк, която държи 37% от него. Разбира се, има и енергийни въпроси", посочва Фон дер Лайен.

Досега Европейският съюз не включваше сред санкционираните най-голямата банка в Русия, тъй като тя заедно с Газпромбанк е един от основните канали за заплащане на руския петрол и природен газ, който страните от Европейския съюз закупуват, въпреки конфликта в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Урсула фон дер Лайен добавя, че Брюксел работи по "умни механизми", така че петролът също да може да бъде включен в следващите санкции.

"Това, което не бива да става, е (руският президент Владимир) Путин да получава още по-високи цени на други пазари за доставки, които иначе биха отивали към Европейския съюз", посочва Фон дер Лайен и добавя: "Най-големият приоритет е да намалим приходите на Путин".

Германските издания цитират още от интервюто на Фон дер Лайен и призива й страните от ЕС бързо да доставят оръжие на Украйна.

„Само така Украйна може да оцелее в борбата си за отбрана от Русия“, казва председателят на ЕК.

По думите ѝ на страната трябва да се даде това, от което тя се нуждае за отбраната си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

10

alfakentavur

17.04 2022 в 17:53

С всяка съборена тухла Путлер засилва Украйна още повече към ЕС и Запада. Защото те ще я възстановят след войната, докато Путлерландия се гърчи под невиждани в световната история санкции.
И това е една от много грешки на Путлер.

6145

9

kokoten

17.04 2022 в 17:26

Докато продължават да се избиват,няма никакво значение кой от каква позиция сяда да преговаря.....продължаването на тая глупава война ще навреди най-вече на хохолите,така или иначе,те нямат никакъв шанс с/у озверелия башибозук на Путин,само излишни жертви и разрушения,всички които познават рашките,знаят че,Украйна няма никакви шансове и заедно с нея ще изгорят маса хора които нямат нищо общо с Путин и Зеленски,а това нито е честно,нито справедливо.... всеки трябва да си гледа и сам да си оправя бакийте,и укрите и рашките са симпатяги,но да си оправят сами бакийте....

4164

8

Egocentric Eccentric

17.04 2022 в 15:32

@kokoten

Няма ли значение кой от каква позиция преговаря?

Аз предпочитам Украйна да преговаря като страна успешно отблъскваща агресора, а Русия като страна плащаща непосилна за нея финансова и военна цена за глупостта, която си позволи да извърши.

Така разбирам моят личен интерес, както и този на България и на нашите съюзници.

6145

7

kokoten

17.04 2022 в 12:50

Няма по-голяма глупост от тая да даваме оръжие и да подържаме тая безсмислена война....да сядат и да преговарят....и Зеленски да спре да говори глупости и да плаши всички с ядрена война,щото току-виж Путин го чул и след пролетта направо ще дойде зимата....трябва да се работи за край на войната,а не за продължаването ѝ,чрез даване на оръжие и напразни надежди на хохолите....Путин е като фокстериер,захапе ли не пуска и ще виси на чергата докрая... с даването на оръжия само се удължава напълно безсмисления конфликт....и ястребчетата да внимават какво си пожелават,щото войната не е като да тропкаш по чорапи пред телевизора....

2923

4

Cornucopia

17.04 2022 в 10:02

В ЕС и НАТО би трябвало вече да са наясно що за хора управляват България. Президент, премиер, правителство и 2/3 парламент всяка вечер си лягат повити с руското знаме и сънуват парада на Краснио площад.

4164

3

Egocentric Eccentric

17.04 2022 в 09:55

Неможело да даваме оръжие на Украйна, защото не било пацифистко и умирали хора и т.н.
Можем само да даваме пари на Путин, което е пацифистко, защото тия пари със сигурност не влизат във военната му машина, а напротив отиват за някакви много благородни неща, детски играчки, балет и т.н.

2099

2

Mateevk

17.04 2022 в 09:24

Само така! Нещата вече стигнаха твърде далеч и няма връщане назад. Така го поиска Путин, а дори и той трябва да внимава какво си пожелава! Или-или!