Унгария отхвърли новия вариант за ембарго върху руския петрол

OFFNews 29 май 2022 в 18:45 1982 1

Снимка БТА/АП

Унгария не приемa новият вариант на ЕК за ембарго на руския петрол, който даваше на България отстъпка от две години, предаде Франс прес.

Представителят на Виктор Орбан в Брюксел отказа да вдигне ветото за ембарго. Посланиците на 27-те се бяха събрали днес, за да обсъдят предложението, което ще влезе в дневния ред на Извънредната среща на върха.

Шестият пакет санкции, който предвижда ембарго на руския газ, буксува от седмици заради ветото на Унгария и настояване на страни като нашата за дерогация.

В последната версия, която Брюксел подаде към европейските столици, три страни получават отсрочка като на България се предлагат две дати или юни 2024 г. или декември. Нашата страна настоява разбира се за по-дългия период – декември 2024 г.

Новите санкции бяха блокирани от Унгария, която няма никакъв излаз на море и зависи от петрола, доставян от Русия през претролопровода "Дружба". 65 процента от потребения от страната петрол е руски.

Будапеща прецени като недостатъчно предложението за изключване на Унгария от петролното ембарго за две години, което й предлагаше Брюксел. Тя поиска изключване за най-малко четири години и близо 800 милиона евро под формата на европейско финансиране, за да адаптира рафинериите си.

Разглежданото днес решение в Брюксел се състои в изключване на "Дружба" от петролното ембарго и ограничаване на санкциите само до доставките на петрол с кораби, според европейските източници.

Доставките на руски петрол за ЕС се правят в две трети от танкери и в една трета по "Дружба".

Това предложение по инициатива на френското председателство на ЕС и на Европейския съвет би позволило да се напредне с шестия пакет от европейски санкции, който се дискутира още от началото на май.

Евентуално ембарго на доставките по море би засегнало покупката на петрол в идните шест месеца и на петролни продукти до края на годината.

Пакетът включва също и нови санкции срещу руски банки и разширяване на черния списък на ЕС с нови руски физически и юридически лица.

Друга обмисляна опция е да се отложи приемането на целия пакет санкции, докато се намери решение за доставката на петрол за Унгария, според същите източници.

Търсенето на компромис се ускори в последните дни, за да може липсата на споразумение по пакета санкции да не тегне върху срещата на върха на ЕС утре и във вторник в Брюксел.
На тази среща на върха се очаква да говори по видеоконферентна връзка украинският президент Володимир Зеленски.

Обмисляното днес решение относно санкциите трябва да получи и одобрението от лидерите на страните членки с надеждата този въпрос да бъде уреден до началото на срещата на върха в Брюксел утре следобед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

29.05 2022 в 22:16

Диктаторчета от всички страни, обединявайте се!
Ще дойде вярното време и на Орбанчо и Ердоганчо ще им припари под г@за.
Но първо на шефа им.
 
X

Да помогнем на украинските деца!