Украйна забрани вноса на руски ваксини

OFFNews 11 февруари 2021 в 20:46 1083 0

Снимка архив

Украйна официално забрани вноса на руски ваксини срещу коронавирус в страната. Това стана чрез указ, който правителството прие в сряда, съобщи онлайн изданието EurActiv.

Украинските власти многократно са заявявали, че страната няма да използва руски ваксини, като Спутник V, като ги определя за „хибридно оръжие на Русия срещу Украйна“.

Киев и Москва са в конфликт, след като Русия анексира полуостров Крим през 2014 г. и насърчи конфликта в Източна Украйна.

В указа се посочва:

"Регистрацията на ваксини, чието производство е извършено в страна, призната от украинския парламент като държава агресор, е забранено.“

Забраната за употреба на руските ваксини се въвежда въпреки критиките към президента Володимир Зеленски, че не успява да осигури достатъчно алтернативни количества препарати срещу заразата. 

За разлика от останалите европейски държави, включително тези, които не са част от ЕС, Украйна изостава значително с ваксинационната си програма. От началото на пандемията случаите на заразените от COVID са 1,25 млн. души. От тях близо 34 хил. са завършили с летален край. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че Киев е осигурил 20 млн. дози от Индийския серумен институт и глобалната схема COVAX. Правителството се надява да стартира ваксинационната програма в средата на февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews