Украйна забрани ползването на руския език в сферата на услугите

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2021 в 18:06 2395 0

В Украйна влезе в сила нормата на закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език", според който целият сектор на услугите се прехвърля на местния език, съобщи БГНЕС.

Всички доставчици на услуги, не само в търговията, вече са задължени да обслужват клиентите изключително на държавния език и само по тяхно лично искане могат да преминат на друг език. Глоба заплашва онези, които използват в сферата руски.

"На практика това означава, че украинският потребител най-накрая ще получи правото да бъде обслужван на държавния език по подразбиране - в супермаркет или онлайн магазин, в кафене или ресторант, в банка или аптека, на бензиностанция или на гарата, във фитнес зала или библиотека", коментира омбудсманът Тарас Кремин.

Той добави, че цялата информация за ценовите етикети, инструкции, спецификации, маркировки, билети и менюта вече трябва да бъде на украински, въпреки че може да бъде дублирана на други езици.

Сайтовете също ще трябва да бъдат преведени на държавния език и потребителят трябва да премине към украинската версия по подразбиране и след това, ако желаете, може да превключи на друг език.

Според някои експерти обаче специално ресторантьорството едва ли е готово за такава промяна отведнъж. Поради което там вероятно "тихо" ще се ползва руско-украински жаргон.