Циклонът в Гърция наводни пътища и остави селища без ток

OFFNews 18 септември 2020 в 19:25 2298 0

Средиземноморският циклон "Янос", който вилнее в Западна Гърция, наводни пътища и остави селища без ток.

Природната стихия хвана в капан и български летовници на остров Кефалония, съобщи бТВ. Нашите сънародници са на почивка на острова от 7 дни и сега се опасяват дали ще могат да се приберат с колата си. 

От посолството ни в Атина съобщават, че са установили контакт с българите. Предоставена им е нужната информация, също така и дипломатическата ни мисия е в готовност да окаже допълнителна помощ при необходимост.

Засега няма жертви и пострадали, но от Гражданска защита предупреждават местните жители и туристи да не се доближават до морето в засегнатите райони.

Четири острова в Йонийско море са в окото на бурята "Янос". Засегнати са Левкада, Закинтос, Кефалоня и Итака.

Наводнени са приземни етажи на къщи и хотели, прекъснати са пътища, изкоренени са дървета от вятъра, отнесени са покриви. Бурята прекъсна част от фериботните връзки. Яхти и рибарски лодки бяха отнесени от морето или изхвърлени на брега.

"Не излизайте от къщи и не пътувайте", призовава кметът на остров Закинтос.

Заместник-министърът по защита на гражданите Никос Хардалиас заяви пред БНР, че тази нощ природният феномен ще има по-голяма продължителност и допълни:

"С всички сили продължаваме извънредните мерки на трите острова. Там се проявява силен природен феномен. С много силен вятър, изключително проливни дъждове. Все още на островите има проблеми с електрозахранването. Продължаваме с максимални усилия за да възстановим подаването на ток. Има прекъснати пътища".

Пожарната и Гражданска защита помагат в този час на хора, които не могат да излязат от наводнените къщи в близост до град Ламия.

Мощният циклон снощи удари западните брегове на Гърция със скорост на вятъра над 120 километра в час. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови