Страните от ЕС се споразумяха за COVID паспорти

OFFNews 14 април 2021 в 15:59 3534 0

Снимка pixabay

Страните от ЕС официално се споразумяха да въведат COVID паспорти за пътуване. Това е стъпка към възобновяването на туризма това лято, като законодателите на блока ще обсъдят подробностите през май, предаде Ройтерс, позовавайки се двама високопоставени източници.

Паспортите ще позволят на ваксинираните, преболедувалите COVID-19 и тези с отрицателен тест да пътуват по-лесно в ЕС, където ограниченията за пътуване оказват натиск вече повече от година на туристическия сектор.

27-те държави членки на ЕС „подчертаха своя ангажимент да подготвят рамката до лятото на 2021 г.“, се посочва в документ, предоставен на Ройтерс. 

Европейският парламент се очаква също да приеме предложението по-късно този месец. Това означава, че през май могат да започнат и последните преговори между националните представители, законодателните и изпълнителните органи на блока. 

Страните от ЕС работят паралелно, за да гарантират, че са налице необходимите технологични решения, така че новите цифрови или хартиени сертификати да могат да бъдат използвани, след като бъдат одобрени.

Споразумението между страните членки включва и разпоредби срещу дискриминацията спрямо онези, които не могат или не желаят да се ваксинират.

Държавите от съюза сами ще решават дали да приемат сертификати (COVID паспорти), издадени в страни, в които не се използват ваксините, одобрени от европейския здравен регулатор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика