Станишев "извън борда" в Европарламента, но ще се бори за социална Европа

OFFNews 18 януари 2017 в 16:26 8900 5

Сключената в последния момент сделка между Европейската народна партия и либералите, както и подкрепата на европейските консерватори, осигури избора на Антонио Таяни за председател на Европейския парламент.

Това коментира лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в Страсбург след избора на Таяни за председател на Европарламента.

"Формирането на този нов консервативен блок в ЕП бетонира статуквото. С това контролът върху трите основни институции на ЕС (Парламента, Комисията и Съвета) отива в ръцете на ЕНП. Очевидно отпадат и последните скрупули на десните и те напълно ще обърнат гръб на социалната справедливост, равенството и гражданските права, и ще се съсредоточат още по-маниакално в своята политика на строги ограничения”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

„Кандидатът на социалистите Джани Питела успя да обедини зад себе си прогресивните сили в ЕП. Ние, европейските социалисти, ще се изправим срещу тази нова коалиция. Няма да позволим никакви компромиси с правата и свободите на хората. Ще се борим още по-упорито за Социална Европа. Прогресивната ни визия ще продължи да звучи в ЕП, предоставяйки ясна алтернатива на десните, нео-либералите и национал-популистите”, добави лидерът на ПЕС.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) изрази разочарование от този резултат и подчерта, че Джани Питела е бил правилният избор, който е можел да осигури различна визия за ЕП като институция, която работи заедно с всички парламентарни групи за гарантиране на общо европейско бъдеще.

„Изборът на Таяни прекрои ЕП и от днес ние сме в опозиция. Сега европейските граждани имат избор – да подкрепят коалицията на властта и статуквото, или да заложат на прогресивната визия за Социална Европа“, завърши Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови