Стачка блокира жп транспорта в Германия

OFFNews 23 август 2021 в 16:19 1290 0

За втори път от тази седмица Германия остава без един от основните превози в страната – влаковете. Профсъюзът на германските машинисти обяви, че не е доволен от преговорите с компанията за повишаване на заплатите и излиза за втори път в ефективна стачка. Тя започна в понеделник в 2 часа сутринта. Засегнати са всички жп превози, включително и градските железници, съобщи БНР.

Засега стачката ще продължи до 2 часа в сряда.

Най-тежко засегнати от протестите са провинциите Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия. Там се движат само 25% от влаковете на далечни разстояния и 40% от регионалните влакове. Причина за това е, че профсъюзът на машинистите има най-силни структури в източните провинции на Германия. В западните провинции пък по традиция част от заетите в железниците са със статут на чиновници и нямат право да стачкуват.

Германската железница препоръчва на всички пътуващи да се информират в интернет дали техните връзки могат да бъдат изпълнени и обеща, че ще се опита да замести с алтернативен превоз отпадналите. Според компанията в сряда влаковият превоз отново ще се нормализира още в рамките на деня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!