Спор за премахване на патентите върху COVID-ваксините в Европарламента

Депутат от левицата обяви фон дер Лайен, Шарл Мишел, Макрон и Меркел за "полезните идиоти" на фармакомпаниите

OFFNews 19 май 2021 в 15:39 1385 0

Десни и леви се разделиха във вижданията си за премахването на патента върху ваксините срещу COVID-19 по време на дебата в Европейския парламент, предаде БТА.

На дебатите евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП), "Обнови Европа", Европейските консерватори и реформисти, "Идентичност и демокрация" бяха против премахването на патентите, докато от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Зелените, крайната левица и независимите се обявиха в подкрепа на вдигането им.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис допусна възможността патентите върху ваксините срещу COVID-19 да бъдат свалени.

На дебатите в Европарламента той заяви:

„Първо, пандемията е обстоятелство от извънреден национален характер и по тази причина задължението да се преговоря с тези, които държат правата, може да бъде премахнато.

Второ, когато задължителното лицензиране бъде дадено на производител, готов да предостави ваксини на фабрична цена, това трябва да бъде съпроводено с възнаграждение за този, който държи правата, без да се включва печалба.

Трето, задължителният лиценз би могъл да покрива износа за страни, на които липсва производствен капацитет, в т.ч. и чрез механизма КОВАКС“.

Домбровскис заяви още, че Комисията е готова да обсъди със Световната търговска организация до каква степен временното премахване на патентите върху ваксините ще доведе до намаляване на техния недостиг по света.

Като припомни, че ЕС е износител номер 1 на ваксини срещу COVID-19, Естер де Ланге от ЕНП подчерта, че дебатите трябва да се фокусират върху увеличаването на тяхното производство и износ, вместо върху премахването на патентите.

„Ако се вгледаме внимателно в ЕС, аз лично виждам регион, който е изнесъл почти толкова ваксини, колкото е запазил - една за себе си, една за останалата част от света. Ако всички развити страни бяха приложили същия подход, щяхме да сме по-напред в глобалната борба с тази ужасна пандемия. Бариерите върху износа на материали и ваксини трябва да паднат, особено от страни като Обединеното кралство и Съединените щати.“

Председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия бе на друго мнение.

„Временно размразяване на патентите е необходимо. Не можем да застанем на страната на фармацевтичните монополи, защото така ще позволим да умрат много повече хора, отколкото могат да бъдат спасени“, каза тя.

Още по-категорична бе Манон Обри от левицата:

„Госпожо Фон дер Лайен, господин Мишел, госпожо Меркел, господин Макрон, вие трябва да се срамувате, че сте полезните идиоти на големите фармацевтични дружества“.

Ще бъде политическа грешка да не премахнем патентите“, заяви Филип Ламбер от групата на Зелените/Европейски свободен алианс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови