Социалистите в ЕП призовават евродепутатите да подкрепят резолюцията за България

OFFNews 08 октомври 2020 в 14:40 1964 0

Групата на социалистите и демократите (СиД) в Европейския парламент призова всички евродепутати да подкрепят резолюцията за състоянието на правовата държава и основните права в България.

Черновата бе изготвена от социалиста Хуан Агилар, а по-рано днес групата на Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че няма да подкрепи предложените текстове. Гласуването започна и резултатите се очакват по-късно днес, съобщи БТА.

Социалистите призовават всички евродепутати "да подкрепят хората в България, които излизат на улиците от няколко месеца с основателни искания за независимо правосъдие, прозрачност, върховенство на закона и демокрация". "Говорим от името на седемте милиона граждани на България, точно както говорим за 10 милиона унгарски граждани и за 40 милиона полски граждани, защото всички сме европейски граждани. Правим това за хората в България, до които заставаме редом в борбата им за справедливост, отчетност и демокрация", се посочва в изявлението на СиД.

Според социалистите в ЕП вотът е послание към българския народ и гражданското общество - "подкрепяме вашите искания", посочват те. И допълват, че групата на ЕНП носи политическа отговорност да действа, когато демокрацията, върховенството на закона и основните права са застрашени. "Отворете очи за действията на българското правителство", призовават от СиД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!