Социалдемократите издигат Шулц за кандидат за канцлер на Германия

OFFNews 24 януари 2017 в 21:43 3326 3

Германските социалдемократи обявиха, че издигат доскорошния председател на Европейския парламент Мартин Шулц за кандидат за канцлер на изборите на 24 септември.

Лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел се отказа да се бори за канцлерския пост срещу лидера на християндемократите Ангела Меркел и предложи Шулц да е кандидатът на партията. 

Габриел обяви, че е взето решение той да смени външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, който скоро ще стане президент на Германия.

"Ако се кандидатирам за канцлер, ще се проваля и ще проваля и Германската социалдемократическа партия", каза Габриел пред германското списание "Щерн". Според него много по-добри шансове в битката за канцлерския пост би имал Шулц.

Социалдемократите имат рекордно нисък рейтинг месеци преди федералните парламентарни избори - те имат одобрение от едва 20% при одобрение от 38% за християндемократите на Меркел.

Партията ще вземе окончателно решение за кандидатурата в неделя, като се очаква тогава Шулц да представи и предизборната си програма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови