Смекчаването на противоепидемичните мерки в ЕС се отлага

По-строги мерки в Германия, Франция отлага смекчаването на локдауна

OFFNews 08 декември 2020 в 08:06 3404 0

Снимка Pixabay

Обещанията за разхлабване на мерките в Европа за коледните празници може да не се спазят на фона на увеличаващия се брой новозаразени. Няколко европейски държави вече обявиха затягане на противоепидемичните мерки.

Франция

Франция отлага смекчаването на локдауна заради увеличаващия се брой новозаразени. В края на миналия месец френските власти разрешиха отварянето на нехранителните магазини, след което в страната броят на новозаразените отново започна да расте. Очакваше се локдаунът в страната да бъде прекратен през идната седмица, предава Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че локдаунът може да бъде заменен с вечерен час, ако новозаразените за денонощие са до 5000.

Германия

Очаква се в страната да бъдат въведени по-строги мерки на фона на регистрирания рекорден брой новозаразени от последните дни. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "наложените мерки като затваряне на ресторанти и барове са недостатъчни, както и ограниченият брой на клиентите в магазините, са недостатъчни, за  да контролират разпространението на коронавируса", предава Ройтерс.

Обещанието на властите в страната беше мерките да не се променят преди 10 януари, но предвид увеличаващия се брой новозаразени се очаква въвеждането на повече ограничения преди Коледа.

Различните провинции в страната вече въвеждат нови ограничения - от утре в Бавария хората няма да могат да напускат домовете си без основателна причина, докато в провинциите с нисък брой новозаразени има въведен вечерен час.

Чехия

Правителството на Чехия обяви ново затягане на мерките само четири дни след смекчаването на ограниченията, предава БТА. Причината за решението на властите отново е увеличеният брой новозаразени.

Властите обявиха, че работното време на ресторанти, барове и други подобни заведения ще бъде намалено. От сряда се забранява продажбата на алкохол и консумацията на спиртни напитки на открито.

Очаква се извънредното положение в страната да бъде удължено до 11 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови