Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Скопие осъди подпалване на българския трибагреник (видео)

OFFNews 20 ноември 2020 в 11:01 4486 5

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди публикуваното в социалните мрежи видео, на което се вижда как младежи палят българското знаме, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

Видеото бе публикувано от младежката организация на ВМРО-ДПМНЕ в община Гази Баба. Министерството заяви, че това е евтин и неуспешен опит да се предизвика омраза между гражданите на двете страни. Външното министерство в Скопие заявява, че по „най-категоричен начин осъжда всеки акт на оскверняване на чиито и да било национални символи, включително символите на съседна Република България, както и всеки друг вид израз на омраза, който не съответства на съществените отношения между двете страни“

ВМРО-ДПМНЕ отрече да стои зад този акт, съобщава македонският Фокус.

„Нито младежката организация, нито ВМРО-ДПМНЕ стоят зад този Фейсбук канал, който впрочем е създаден преди един ден и има намерение да отклони вниманието на обществото от катастрофата в здравеопазването и политическата криза след ветото от източната съседка“, съобщиха от партията.

Ще убеждаваме София, че езикът не може да бъде пречка, ако има взаимно уважение, пише в заглавие вестник „Нова Македония“, цитирайки вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров. Той говори вчера на онлайн конференция „Страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС - предизвикателства и възможности за европейска интеграция“.

„Няма да прекратим усилията. Оставаме посветени на търсенето на изход, но само в рамките, в които е възможно. Напълно посветени сме на задълженията, които произлизат от Договора за добросъседство, но не можем да преговаряме за езика и идентичността. Езикът не може да бъде пречка за приятелството, ако това приятелство се основава на взаимно уважение, и ние ще продължим да убеждаваме съседите ни в София, че това е така. Не е мъдро историята да стане предмет на разговор между политиците, това трябва да се остави на историците. Не можем да сменим историята, но можем да променим днешния и утрешния ден“, каза вицепремиерът Никола Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

5

yoghurt

20.11 2020 в 14:26

Нека се вихри омразата, на 8ми декември лично ще изляза на протест ако Бойко сдаде фронта, тогава или когато и да е било. Такова отстъпление ще бъде гавра с предците ни.

2900

3

Руми Лазарова

20.11 2020 в 12:46

Досега България правеше само прекалено добри дела към Македония, а онези ВИНАГИ ни отговаряха с лошо. Още президентът Желев призна държавата им в първия половин час след обявяване на независимост. Дори за тежест не изчака. После им давахме танкове и оръдия и това не признаха. Разбират САМО от ТВЪРДИЯ тон на Гърция, защото ГИ РЕСПЕКТИРА.
През 2018 г. Борисов прави какви ли не мили очи за каузата за Западните Балкани. Няма лошо, но когато е умно и премерено. И тогава отстъпи от много принципни неща. После нашият "международник" дори не го поканиха на церемониите. Сега външната министърка и борисов изведнъж се сетиха да се противопоставят.Дали предстоящите избори у нас, дали тежкият агент Иван настоява, май не е толкова важно.
Задавам въпрос със средна трудност. Кой ще отстъпи? Този ли, който г-н Пардю нарича куче, ама наше куче, ще свие опашка пред Началниците в ЕС на 8 декември, или макетата ще сведат и си признаят българския корен?

15614

2

OTBPAT

20.11 2020 в 11:24

Така е... аз бях заложил на оскверняване на войнишки гробища :(

 
X

Да помогнем на украинските деца!