Швейцария въведе такса "бежанец"

OFFNews 16 януари 2016 в 10:02 16510 10

Швейцария въведе такса

Швейцарските власти въведоха задължение към бежанците, които пристигат в страната, да предадат на държавата имуществото си на стойност над 1000 швейцарски франка. По този начин те ще платят за издръжката си, съобщава новинарският канал SRF, цитиран от „Гардиън“. По този начин Швейцария се присъединява към въведената първо в Дания практика, която вече беше подложена на остри критики.

Новинарският канал SRF показва разписка, издадена на бежанец от Сирия, след като предал на властите повече от половината пари, с които семейството му останало, след като заплатило на трафикантите, които им помогнали да стигнат до страната.

Новинарският канал показа и информационна бележка за бежанци, в която се казва: "Ако имате собственост на стойност над 1000 швейцарски франка, когато пристигнете в приемен център, от вас се изисква да предадете тези финансови активи в замяна на разписка".

Решението доведе до недоволство сред правозащитните организации.

SRF цитира държавния миграционен орган SEM, който оправдава мярката, отбелязвайки, че законът призовава търсещите убежище и бежанците да допринесат, когато е възможно, за разходите по обработване на техните заявления и за предоставянето на социална помощ.

"Ако някой напусне доброволно в срок от седем месеца, този човек може да получи парите си обратно и да ги вземе със себе си. В противен случай парите покриват разходите, които генерира", обяснява пред SRF говорителят на SEM.

Освен това бежанците, които получат право да останат и да работят в Швейцария, трябва да се откажат от 10% от заплатата си за период от до 10 години, докато не изплатят разходите от 15 000 швейцарски франка на страната.

Междувременно стана ясно, че Дания ще промени предложението за конфискуване на имуществото на бежанците, с което да плащат за своя престой. След като понесе сурови критики от Агенцията за бежанците на ООН, страната планира да увеличи сумата, която ще позволява на мигрантите да запазват.

Няколко организации, включително Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, цензурираха това предложение на скандинавската страна, както и други предложения, които биха забавили събирането на семействата и биха затруднили придобиването на статут на бежанец и пребиваването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!