Шолц от Скопие: Северна Македония трябва да започне преговорите за ЕС

OFFNews 11 юни 2022 в 13:40 3782 0

Шолц-Ковачевски

Снимка БТА

Германия се отнася сериозно към европейската интеграция на страните от Западните Балкани и това с особена сила се отнася до Северна Македония. През 2003 г. в Солун ЕС даде обещание на Западните Балкани и трябва да изпълним обещанието си, особено по отношение на Република Северна Македония, която изпълни всички предпоставки за започване на преговорите за присъединяване към ЕС.

Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след срещата си с премиера Димитър Ковачевски в Скопие, цитиран от БТА. 

Шолц допълни, че Западните Балкани са от стратегическо значение за страната му и че той е "ангажиран с присъединяването им към Европейския съюз".

Шолц подчерта задоволството си от политическата сила (СДСМ), която е направила възможно постигане на споразумение с Гърция.

"Затова и останалата част от задачата трябва да бъде успешно изпълнена и това е нещо, за което гражданите на Северна Македония и правителството работиха усилено. Трябва да положим всички усилия страната да започне преговори за присъединяване към ЕС и аз ще се застъпя за това. Насърчавам Северна Македония да продължи да върви по пътя на реформите", допълни канцлерът.

"Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е силна и недвусмислена. Тази подкрепа ни насърчава в стремежите да изградим проспериращо общество, основано на европейските ценности, като равноправен партньор на ФРГ и други държави членки на ЕС", изтъкна Димитър Ковачевски на съвместната пресконференция, като допълни, че посещението на Шолц в навечерието на срещата на върха на ЕС е силен знак за подкрепа за изпълнените критерии от страна на Северна Македония.

По-късно Шолц ще пристигне в София, за да преговаря с правителството по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови