Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шефът на науката в ЕС даде оставка, разочарован как Брюксел реагира на кризата с COVID-19

OFFNews 08 април 2020 в 18:23 3788 0

Мауро Ферари

Снимка Европейска комисия

Шефът на Европейския изследователски съвет Мауро Ферари подаде оставка днес, след като не успя да убеди Брюксел да създаде мащабна научна програма за борба с COVID-19, съобщи "Файненшъл Таймс".

Професор Мауро Ферари започна четиригодишен мандат като лидер на водещата европейска научна институция на 1 януари. 

"Бях изключително разочарован от европейския отговор за COVID-19" - казва той - „Присъединих се към ЕИС като горещ привърженик на ЕС, но кризата промени изцяло моите възгледи, въпреки че продължавам да подкрепям с ентусиазъм идеалите за международно сътрудничество."

60-годишният Мауро Ферари, който има италианско и американско гражданство, е смятан за един от пионерите в наномедицината.

В продължение на десетилетия той работи в САЩ, преди да приеме поста в ЕИС.

Изследователският съвет е създаден през 2007 г., има бюджет от около 2 милиарда евро годишно. 

Ферари обясни, че е предложил да се създаде специална програма на ЕИС за борба с коронавируса:

„Мислех, че в момент като този най-добрите учени в света трябва да бъдат снабдени с ресурси и възможности за борба с пандемията, с нови лекарства, нови ваксини, нови диагностични инструменти, нови динамични поведенчески подходи, основани на науката, които да заменят често импровизираните интуиции на политическите лидери."

Професорът посочва, че стратегията, която е предложил за борба с вируса, е била отхвърлена единодушно от научния съвет на ЕИС, защото била срещу обичайния начин на работа на съвета.

По думите му той е получил втори шанс, когато Урсула фон дер Лейен го е помолила за мнение относно справянето с пандемията.

След това той е разработил план, "към който тя допринесе със съществени указания".

"Самият факт, че работих директно с нея, създаде вътрешна политическа гръмотевична буря", заяви шефът на ЕИС.

Ферари се оплака от "пълното отсъствие на координация на политиките в здравеопазването между държавите членки и непрекъснатото противопоставяне на инициативите за съгласувана финансова подкрепа в ЕС".

Говорител на Еврокомисията потвърди, че Ферари е подал оставка, влизаща незабавно в сила.

От името на ЕК говорителят изрази съжаление за оставката в началото на мандата му, съвпадаща с безпрецедентна криза, в която ролята на изследванията в ЕС е ключова.

Със съгласието на комисията Ферари остава хоноруван преподавател във Вашингтонския университет по фармация. Сега той планира да създаде международна изследователска инициатива за борба с коронавируса в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!