Северен Кипър ще заселва изоставения курорт Вароша, от който бяха изгонени 30 000 гърци

OFFNews 21 август 2020 в 15:59 5927 0

Снимка pixabay

Северен Кипър ще започне възстанови призрачния град Вароша, предаде Ройтерс. 

Курортът е необитаем близо 40 години и е неутрална територия след турската инвазия. 

Премиерът на кипърските турци Ерсин Татар заяви, че възстановяването на Вароша, сега зловеща колекция от изоставени хотели, църкви и резиденции, ще донесе ползи за търговията и туризма.

Татар не е обявил краен срок за приключване на проекта.

Миналата година се проведе конференция за правните, политическите и икономическите аспекти на отварянето на Вароша под управлението на кипърските турци. 

Това решение е в разрез с приетите през 1984 г. и 1992 г. резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Според тях опитите за заселване, на която и да е част от Вароша от хора, различни от нейните законни жители, кипърски гърци, са недопустими. 

След решението Вароша да бъде управлявана от кипърските турци, правителството на самообявилата се Севернокипърска турска република започва цялостен преглед и оценка на имуществото на града.  Това е част от първия етап по подготовката за неговото отваряне, заселване и възстановяване.

Близо 70% от имотите във Вароша принадлежат на религиозната фондация на кипърските турци EVKAF, а не на изселените гърци. 

Около 39 000 гърци са били изселени от града през 1974 г. след турската инвазия. Отварянето на града под турско управление ще разпали наново конфликта в разделената държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови