Сблъсъци между протестиращи и полиция в Париж

OFFNews 05 декември 2020 в 18:43 1642 0

Снимка AP

В Париж избухнаха сблъсъци и други прояви на насилие между протестиращи срещу готвения закон за глобалната сигурност и полицията, предадоха Франс прес и ТАСС.

Потрошени са редица витрини, включително на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка и са запалени коли по пътя на протестното шествие, което се е насочило от северната част на столицата към Площада на републиката.

Полицията използва сълзотворни гранати за овладяване на избухналите размирици, при които десетки маскирани радикални демонстранти се опитаха да разграбят магазини и бутици. Протестиращите отвърнаха със запалване на контейнери за отпадъци и строителни прегради.

Радикалните демонстранти, с маски и черни дрехи, също така замеряха полицаите с различни предмети, предаде Ройтерс. Някои от тях използваха чукове, за да изкъртват улични павета.

Най-оспорван в предложения Закон за глобалната сигурност е ,,член 24“, според който заснемането и фотографирането на полицейски служители се смята за престъпление. Този ход беше обявен от парламентарните лидери от управляващото мнозинство, доминирано от движението на президента Еманюел Макрон.

Спорният текст беше приет на първо четене от парламента. Противници на мярката коментират, че противоречивият проект би довел до ограничаване на свободата на медиите и възможност за прикриване на злоупотреби от служителите на реда.

Споровете доведоха до масови демонстрации и размирици по улиците на Франция. Напрежението ескалира и след публикуването на кадри на чернокож музикален продуцент, пребит от полицаи в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови