Съдът на ЕС забрани арестите на нелегални имигранти

OFFNews 07 юни 2016 в 15:17 4221 3

Съдът на Европейския съюз отсъди, че имигрантите, пресекли нелегално границите на страна от Шенген, не могат да бъдат арестувани на това основание. 

Според решението на съда вместо да бъдат задържани, нелегалните имигранти трябва да бъдат връщани в страната, от която са дошли, по силата на Директива за връщането от 2008 г. Тя гласи, че неправомерно влезлите имат 30 дни да напуснат държавата доброволно, след което властите имат право да ги депортират без прекомерна употреба на сила. 

До постановлението на съда се стига след като френският касационен съд се допита до европейската институция относно случая на ганайката Селина Афум , задържана през 2013 г. при опит да влезе от Белгия във Франция с чужд белгийски паспорт. Афум оспорва задържането като противозаконно, именно затова случаят е насочен към Съда на ЕС. 

Отсъждането важи и за напускане на границите на Шенгенското пространство, но изключва Дания, която е част от него, но извън юрисдикцията на европейския съд. 

Има и условия, при които задържането е позволено. Човек може да бъде лишен от свобода за до 18 месеца, ако съществува риск депортацията му да бъде компрометирана, т.е. той да се укрие, или ако става въпрос за повторно нарушение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови