С над месец закъснение: Църквите в Гърция отбелязват Възкресение Христово довечера

OFFNews Последна промяна на 26 май 2020 в 11:59 2069 1

Църквите и манастирите в Гърция се подготвят да отбележат Възкресение Христово тази вечер, след като това беше забранено по време на празниците заради мерките срещу разпространението на коронавируса, предаде БНР. 

Гръцките духовници призоваха вярващите да се спазват всички противоепидемични мерки. 

Великденска литургия ще се отслужи във всички храмове. Тържествено ще се обяви "Христос Воскресе" с биене на камбани и предаване на Благодатния огън.

В храмовете има ограничителни знаци, за да се спазва задължителната дистанция. Местата около църквите ще се охраняват, защото се очакват много вярващи тази вечер да присъстват на литургията.

Маските вътре в църквите са задължителни.

В специално обръщение към вярващите Гръцката православна църква уточнява, че избра днешния ден за отбелязване на Великден преди да приключат 40 дни от Възкресение.

След проучване в страната стана ясно, че строгите мерки, които поставиха под забрана отбелязването на Великденските празници, е било най-тежката мярка, наложена срещу COVID-19. 

Всички храмове и религиозни обекти в Гърция бяха затворени от средата на април месец, а от 4 май те бяха отворени отново за вярващите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови