Ромпой, Пьотеринг и още 4-ма в борда на БГ председателството

Мая Младенова 06 октомври 2017 в 15:28 2890 1

Снимка Пресцентър - МС

(от ляво на дясно) Жан-Давид Левит, Росен Плевнелиев, Екатерина Захариева, Симеон Сакскобургготски, Борис Борисов, Лиляна Павлова, Ханс-Герс Пьотеринг, Ервин Прьол

За пръв път днес правителството обяви официални кои са шестимата членове на т.нар. Висш политически консултативен борд на българското председателство на ЕС, поканени от премиера Бойко Борисов. 

Досега бе ясно, че борда влизат президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), Симеон Сакскобургготски, председателят на Европейския парламент (2007-2009) Ханс-Герт Пьотеринг и председателят на Европейския съвет (2010-2014) Херман ван Ромпой. Пресслужбата на МС съобщи, че другите двама членове са министър-председателят на провинция Долна Австрия (1992-2017) Ервин Прьол и френският дипломат Жан-Давид Левит.

На първата си среща с членовете на борда Борисов им е представил проекта за програма на българското председателство, което започва на 1 януари 2018 и приключва на 30 юни 2018. От срещата отсъствал единствено Херман ван Ромпой заради ангажименти.

„Няма по-добро място от ЕС – нито на изток, нито на запад, и ние ще работим за неговия успех“, заявил министър-председателят.

Левит е цитиран да казва, че България е много добър пример за спазване на европейските ценности и че "според него е изключителен шанс България да има министър-председател като Бойко Борисов в толкова ключов момент". „Той е вторият най-дългогодишен лидер в ЕС след Меркел, той е припознат, уважаван и обединява лидерите на ЕС“, добавя Левит.

Членовете на борда са представителни лица, чиято роля е на неформални посланици на председателството ни.

Срещата е била проведена в резиденция "Лозенец". В нея чуастие от българска страна са взели министърът на външните работи Екатерина Захариева, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови