Разследването за къщата в Барселона не е спряно. Не е ясно разпитван ли е Борисов

OFFNews 21 септември 2020 в 12:50 3497 0

Разследването по аферата "Барселонагейт", в която е намесен премиерът Бойко Борисов, продължава в Испания. Полицията обаче отказва подробности заради следствената тайна. Не е ясно и дали Борисов е разпитан на място, съобщава "Сега", като се позова на отговори на испанската полиция.

Българската прокуратура се самосезира по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. В разследването на изданието се твърди, че полицията в Каталуния и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари". През нея от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Твърди се, че Йовчева и Борисов са били в интимни отношения. През февруари манекенката сключи брак с Йордан Христов, точно преди публикацията на "Ел Периодико".

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на "Ел Периодико" движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента. Сигнал до държавното обвинение прати и евродепутатът Елена Йончева.

От българската прокуратура също пазят мълчание по случая. 

На 28 август Гешев и Борисов бяха поканени на изслушване в групата в Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, но двамата изпратиха заместниците си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови