Предварителни резултати: Бившият премиер на Молдова печели президентските избори

OFFNews 15 ноември 2020 в 22:45 2736 0

Бившият министър-председател на Молдова, ръководител на партията „Действие и солидарност“, Мая Санду, печели президентските избори в републиката с 55% от гласовете на втория тур, според изходното проучване, проведено от изследователската компания Intellect Group и общественото сдружение SPERO, съобщи БГНЕС.

Анкетата е проведена в избирателните секции на територията на Молдова и не включва гласовете на жителите на непризнатата Приднестровска Молдовска република и представители на молдовската диаспора в други страни.

„Изходното проучване показва, че на втория тур Мая Санду получава 55%, Игор Додон - 45%“, заяви Ян Лисневски, ръководител на Intellect Group, на брифинг.

Гражданите на Молдова избират държавен глава за следващите четири години. Президентът Игор Додон, който се кандидатира за втори мандат и Мая Санду, бивш министър-председател и лидер на партията „Действие и солидарност“, се състезават във втория тур, съобщи БНР.

Към 18:00 часа в гласуването в Молдова са успели да вземат участие над 1,47 милиона души - това са 48,18% от гласувалите. Избирателите на възраст от 56 до 70 години са гласували най-активно. Над 206 000 души са взели гласували в чуждестранни секции. 29 600 жители на непризнатата Приднестровска Молдовска република също са дали своя вот.

Според молдовското законодателство победител в президентските избори е кандидатът, който получи повече от половината от валидните гласове, предаде БГНЕС, като се позова на РИА "Новости".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews