Предложение: Европейският санитарен сертификат да е за 1 г.

OFFNews 14 април 2021 в 21:46 2073 0

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година срока на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, който трябва да улесни пътуванията в ЕС. Текстът бе приет днес от посланиците на 27-те държави от съюза и ще бъде обсъден с евродепутатите, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Първоначалното предложение на Европейската комисия предвиждаше този "зелент цифров сертификат", който трябва да бъде създаден до края на юни, да бъде валиден, докато Световната здравна организация обяви край на пандемията.

Страните членки обаче промениха предложението с аргумента, че прилагането на сертификата не трябва да зависи от орган извън ЕС.

Текстът, приет от посланиците, предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила и Европейската комисия да изготви доклад за оценка на прилагането му три месеца след края на 12-месечния срок.

В текста се казва също, че преустановяването на действието на регламента или удължаването на срока на действието му ще се решава в рамките на обикновената законодателна процедура, в която участват Съветът и Европейският парламент.

Подготвяният регламент има за цел да улесни пътуванията на европейските граждани, които са в състояние да докажат, че са били ваксинирани срещу ковид, че са си направили ПСР или бърз антигенен тест, или че са придобили имунитет след заразяване с вируса.

Страните от ЕС демонстрираха волята си да запазят контрола върху границите си. Те промениха формулировката на разпоредба от проекторегламента, предвиждаща, че всяка страна, налагаща ограничения (карантинни или други) на притежатели на зеления цифров сертификат, трябва да даде обяснение за това на ЕК.

"Употребата на зеления цифров сертификат с цел неприлагане на ограниченията следва да остане отговорност на страните членки", се казва в изменения текст.

Въпреки че няколко страни вече започнаха да въвеждат свои собствени сертификати, текстът предвижда преходен период от шест седмици за тези страни да адаптират системите си към общата европейска рамка.

Зеленият цифров сертификат ще се прилага за 27-те страни от ЕС, както и за страните, които не членуват е ЕС, но са част от Шенгенското пространство: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Проекторегламентът съдържа и разпоредби за признаването на сертификати, въведени от страни извън ЕС.

Този сертификат "е много важен за нашите граждани, за нашите общества и за възстановяването на нашите икономики", заяви португалският премиер Антониу Коща, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Проекторегламентът се разработва в рамките на ускорена законодателна процедура, за да е готов за летния туристически сезон. Европейският парламент се очаква да се произнесе по него и да формулиран свои предложения по текста в края на този месец, след което ще има окончателни преговори за крайния вариант между Съвета на ЕС, ЕП и ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови