Повдигнаха обвинение на трети руснак за отравянето на Сергей Скрипал

OFFNews 21 септември 2021 в 14:30 1185 0

Снимка Архив

Сергей Скрипал

Трети руснак получи обвинение за отравянето на бившия сътрудник на Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му. Това съобщиха властите във Великобритания, цитирани от Ройтерс.

Полицията потвърди, че тримата замесени в отравянето с Новичок са били служители на руското военно разузнаване.

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в английския град Солсбъри през март 2018 г. Състоянието на двамата, както и на полицая, извършил оглед в дома им, беше тежко. Медицинските експертизи доказаха, че отравянето е с нервнопаралитичен агент - Новичок.

Атаката срещу Скрипал, който разкри руска класифицирана информация на Великобритания, предизвика най-големия спор между Кремъл и Запада след Студената война. Резултатът беше, че бяха експулсирани десетки дипломати.

През септември 2018 г. британските власти повдигнаха обвинения срещу двама руснаци, тогава идентифицирани с псевдонимите Александър Петров и Руслан Боширов. 

Мъжът, на когото днес бяха повдигнати обвинения, е с псевдоним Сергей Федотов. Истинското му име е Денис Сергеев и е на около 50 г.

Обявени бяха и истинските имена на Петров - Александър Мишкин, и на Боширов - Анатолий Чепига.

Смята се, че тримата са в Русия и няма как да бъдат съдени във Великобритания, тъй като двете страни нямат договор за екстрадиция.

Дийн Хейдън, старши национален координатор на Обединеното кралство за борба с тероризма, съобщи, че "има доказателства, които ги свързват (тримата обвиняеми) с ГРУ ". 

Твърди се още, че тримата са извършили операции от името на руската държава в други страни като България и Чехия.

След като бяха обвинени от Великобритания, Боширов и Петров се появиха по руска телевизия, за да съобщят, че са туристи, които пътували до Солсбъри заради забележителностите на града.

До днес Москва отрича обвиненията, които определя като "антируска пропаганда"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови