Полша вдига бюджета за отбрана и повишава числеността на армията си

OFFNews 18 март 2022 в 18:22 2549 0

Полският президент Анджей Дуда подписа днес закона за защита на родината, чиято цел е да се увеличи бюджетът за отбрана, числеността на полската армия, да се възстанови системата на резерва и да се увеличат възможностите за обучение на войници, съобщи Polish News.

Законът за защита на отечеството, който е от над 450 страници, предвижда:

- Увеличаване на бюджета за отбрана не по-малко от 2,2% от БВП през 2022 г. и най-малко 3% от БВП през 2023 г. и следващите години;

- Модернизация на въоръжените сили;

- Увеличаване на числеността на полската армия до около 300 000 войници (приблизително 250 000 професионални войници и приблизително 50 000 войници от Силите за териториална отбрана). В момента полската армия наброява около 111 000 професионални войници и 32 000 войници от Силите за териториална отбрана;

- Възстановяване на системата на резерва и разделяне на резервната военна служба на активна и пасивна;

- Стимулиращи обезщетения за военнослужещите - след 25 г. военна служба 1500 злоти на месец, след 28 г. и 6 месеца - 2500 злоти на месец;

- Въвеждане на система за финансово стимулиране на кандидатите за войници;

- Увеличаване на възможностите за обучение на войници - вкл. въвеждане на доброволна основна военна служба (основно обучение - 28 дни, специализирано обучение - до 11 месеца).

Ден по-рано министърът на отбраната Мариуш Блашчак написа в туитър, че "законът ще позволи изграждането на още по-силна и по-добре оборудвана полска армия". "Знаем как да направим Полша сигурна", казва Блашчак.

Според закона при планирането на разходите за техническа модернизация на армията ръководителят на Министерството на националната отбрана "взема предвид полския промишлен отбранителен потенциал и разходите за научноизследователска и развойна дейност в областта на държавната отбрана". На всеки 4 месеца Министерският съвет определя подробни насоки за реконструкция и техническа модернизация на въоръжените сили за следващия 15-годишен планов период. Въз основа на тези направления и в съответствие с принципите на отбранителното планиране в Организацията на Североатлантическия договор министърът на националната отбрана трябва да въведе със заповед програма за развитие на въоръжените сили.

По време на работата в Сейма подкрепа получи поправка, предложена от опозицията, която задължава Министерския съвет да изготви Пакет за укрепване на полските въоръжени сили за периода 2023-2025 г. в срок от три месеца от датата на влизане в сила на закона.

С обявяването на тази поправка опозицията искаше правителството заради войната, водена от Русия в Украйна, да представи "ключов план за модернизация на полската армия". Правителството подкрепи това изменение. Законът предвижда също така създаването на Фонд за подпомагане на въоръжените сили в Bank Gospodarstwa Krajowego. Средствата на фонда ще идват от постъпленията, дължащи се на подкрепата, оказвана на чуждестранните войски и осигуряването на полигони за тяхното обучение, специализирани военни услуги, постъпления от продажба на имущество, дарения, наследство и завещания, както и от емитирани облигации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови