Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Полша ограничава реституцията на еврейски имоти

Решението на президента Анджей Дуда вероятно ще доведе до напрежение с Израел и САЩ

OFFNews 14 август 2021 в 19:44 2384 0

Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, който ограничава възможностите на евреи да си връщат имоти, конфискувани от нацистките окупатори на Полша и запазени в следвоенния период от комунистическите ръководители на страната - решение, което вероятно ще подхрани напрежение със САЩ и Израел, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Взех решение за закона, който през последните месеци беше обект на оживен и гръмък дебат у дома и в чужбина. След задълбочен анализ, реших да подпиша поправката", обяснява Дуда, цитиран от Ройтерс. 

Приетата поправка към Административнопроцесуалния кодекс ще попречи да бъдат обявявани за невалидни решения, свързани със собственост и други административни решения, ако са минали 30 г. от издаването им. Това засяга и еврейски, и нееврейски собственици, чиито имоти са били конфискувани по времето на комунизма. В случая с бившите еврейски собственици често пъти става дума за жилища или бизнес на семейства, убити в Холокоста, чиято собственост по-късно е била иззета от полската власт по времето на комунизма, отбелязва Асошиейтед прес.

Израел осъди това законодателство. Външният министър Яир Лапид каза, че то "накърнява както паметта за Холокостта, така и правата на неговите жертви".

САЩ оказваха натиск върху Полша с надежда, че това законодателство ще бъде спряно. Това е един от въпросите, пораждащи напрежение в отношенията между Вашингтон и Варшава след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън

Полша обясни, че законодателната промяна се прави, за да бъдат решени въпроси, останали неуредени от десетилетия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews