Полша и Беларус взаимно се обвиняват за напрежението по границата

Жозеп Борел обяви, че ЕС предвижда бърза намеса на съюза при възникване на кризи

OFFNews 17 ноември 2021 в 09:57 858 1

Покачването на напрежението по границата между Полша и Беларус доведе до взаимни обвинение между двете страни.

Вчера мигранти замеряха с камъни полските граничари, а те отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия. 12 души са пострадали, сред които 9-ма полицаи. От полското министерство на отбраната твърдят, че бежанците са били въоръжени с гранати, дадени им от беларуските служби. Според ведомството полските сили на реда са били принудени да използват сълзотворен газ, за да се справят с агресивното поведение на мигрантите. 

Главният комендант на полската полиция Ярослав Шимичик смята, че офицери от беларуските служби са участвали активно в планирането и в самата атака на мигрантите, тъй като нападателите изглежда имат опит в различни сблъсъци, а сред най-агресивните хора са били офицери от беларуските служби. Той съобщи още, цитиран от БНР, че полската прокуратура е започнала разследване.

В Минск говорителят на външното министерство Анатолий Глаз обвини Полша за провокацията на границата и също обяви, че започва разследване, както и че Беларус ще приспособи логистичен център в близост до границата за подслон за бежанците.

В спора се намеси и Жозеп Борел, който предложи създаването на сили за бързо разполагане на Общността от 5000 души. Според върховния представител на ЕС по външната политика се предвижда ЕС да може да действа по-бързо при възникването на кризи.

"Това, което се случва на границата с Беларус, ясно показва, че сме изправени пред различен вид заплахи, където всичко е превърнато в оръжие – мигранти, човешки същества, превърнати в оръжие и изпратени на границата като нов инструмент за дестабилизиране", е категоричен Борел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови