Полицията разгони с шокови гранати протестиращите в Беларус. Един е убит

Александър Лукашенко получи 80.23% срещу 9.9% за Тихоновска. Опонентите му смятат, че вотът е манипулиран

OFFNews 10 август 2020 в 11:03 2917 0

С шокови гранати и гумени куршуми полицията в Беларус разгони тълпи от протестиращи, след като излязоха първите резултати от президентския вот, които сочат убедителна победа за Александър Лукашенко, предаде АФП. Той получи 80.23% срещу 9.9 процента за 37-годишната Светлана Тихоновска, която е политически новобранец.

Политическите опоненти на Лукашенко обаче смятат, че изборите са манипулирани.

В столицата Минск протестиращите се събраха край централен монумент и направиха жива верига, изправени пред стотици полицаи с щитове. Над 50 души са били задържани в Минск и над 120 в цял Беларус по време на демонстрации след изборите, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ДПА. По първоначални данни един човек е убит.

Видео на радио „Свобода“ показа как органите на реда изстрелват шокови гранати и разпръскват тълпата. Има и снимки на окървавени младежи, а поне един протестиращ е получил помощ от парамедици. Други демонстранти са извлечени настрани от полицията.

Свързани с опозицията медии публикуваха и видеоклип, на който се вижда как полицейски микробус се врязва в тълпата.

Политическата криза доведе дотам, че правителствените сгради в Минск бяха отцепени, жители съобщиха за спиране на интернета и широко разпространени проблеми с връзката. Снимки в социалната мрежа показват и колони с военни автомобили по пътищата, водещи към столицата Минск.

65-годишният Лукашенко управлява страната от 1994 г. Той е най-дълго управлявалият лидер на Стария континент, както и на постсъветското пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови